Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Horlogemakersvakschool Cornelis Verhagen Hoorn

Auteur: Mirjam Scholten

Korte historie

Balans met anker en ankerrad
Balans met spiraal, anker (midden) en
ankerrad (onder).

De Eerste Nederlandse Particuliere Horlogemakersvakschool Winnubst werd in 1948 in Medemblik gesticht. De school - met toen twee leerlingen - was vernoemd naar de grondlegger: de gedreven meester-horlogemaker Jacques Winnubst. In 1954 verhuisde de school naar Hoorn, naar de Dr. C.J.K. van Aalstweg. In 1959 was het leerlingenaantal gegroeid naar 38. Bijna twintig jaar later, in 1977, kreeg de school onderdak in het voormalige ziekenhuis De Villa, gebouwd in 1860, aan de Draafsingel.
In dat jaar werd de school een stichting, genoemd naar Cornelis Verhagen. Dat was de pionier wat betreft dit specifieke vakonderwijs. Hij is degene die in 1924 de richtlijnen voor het horlogemakerexamen vaststelde.
Het leerlingenaantal bleef langzaam, maar gestaag stijgen: 92 leerlingen in 1976, onder wie zes meisjes. Sindsdien is dat aantal steeds rond de honderd gebleven.
In 1993 kwam er een eind aan de school als zelfstandige instelling. Na enige verplaatsingen, allereerst naar de Postjesweg in Amsterdam, en fusies, is het nu het ROC (Regionaal Opleidings Centrum) Zadkine in Rotterdam dat de opleiding uurwerktechniek biedt.

 

De periode in Medemblik

Jaques Winnubst 1999
Jacques Winnubst, met een door hem
gerepareerd antiek uurwerk (maart 1999).

 

Reglement Horlogemakersvakschool 1956
Reglement 1956.

Jacques Winnubst werd geboren op 21 juni 1921 in Medemblik, als zoon van Anthonia Nanda Dol en Piet Winnubst. Vader Piet was horlogemaker in de Nieuwstraat. De appel viel niet ver van de stam: als jochie draaide Jacques al minuscule raderen in de werkplaats van zijn vader, op zich al een hele kunst.
In de Tweede Wereldoorlog zat hij ondergedoken bij een boer in de Wieringermeer. Kort daarna ging hij in de leer bij de strenge Delftse meester-horlogemaker F. Wüthrich.
Hij deed het landelijk examen in Utrecht en mocht zich na afloop als enige van de vijf examenkandidaten meester-horlogemaker noemen. Er waren in ons land in die tijd zo'n vijftien meester-horlogemakers.
Op 3 juni 1948 trouwde Winnubst. Drie dagen later opende hij in zijn geboortestad in de leeg gekomen kruidenierswinkel van G.J. Koomen op de Meerlaan de Eerste Nederlandse Particuliere Horlogemakersvakschool. Er kwamen meer en meer leerlingen op af, zoveel zelfs dat er ruimteproblemen ontstonden. Eerst verhuisde de school naar een pand aan het Begijnhof, vervolgens naar de grote woning van dokter De Kruif in de Nieuwstraat. Er was plaats voor 17 leerlingen. Bij gebrek aan voldoende ruimte moesten maar liefst 21 kandidaten worden afgewezen. Er moest dus iets gebeuren.