Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Stadswandeling (komend)

Vrede en Vrijheid 14.00 uur

06-05-2018

oudhoornDe eerste zomerwandeling van Vereniging Oud Hoorn dit jaar is een themawandeling over de betekenis van vrede en vrijheid.

Verlies  en rouw zijn een deel van het leven. Verlies door oorlogsgeweld is extra schrijnend omdat het door mensen zelf wordt veroorzaakt. Dit leed wordt nog dagelijks op veel plaatsen in de wereld gevoeld.

Veel objecten in de stad herinneren aan de periode van de Tweede Wereldoorlog. De gedenkstenen in de muur van het Statenlogement en de Grote Kerk bijvoorbeeld. Of de beelden van Truus Menger langs de route die vijf verzetsmensen hebben gelopen alvorens ze bij de Grote Kerk werden gefusilleerd.

Onder het oog van de bezetter

Op Grote Oost 6 zat het plaatselijke hoofdkantoor van Duitse bezetter gevestigd. In de conciërgewoning achter dit pand hielden de moedige vrouwen Aaf Dell en Dieuw van Vliet zeven onderduikers verborgen. Beide panden deelden een toilet en dat werd de onderduikers bijna fataal toen één van hen buikgriep kreeg.

Onze gidsen vertellen graag hoe dit afliep en kennen ook de spannende verhalen van een gesmokkelde baby en geveinsde roodvonk om de bezetter uit het stadziekenhuis te weren. 

 

Wanneer: Zondagmiddag 6 mei om 14.00 uur

Startpunt: Parkschouwburg aan de Westerdijk 

Deelname is gratis.

Koepoortsweg 51 

 

Foto: Vervangen

 

 

 

 

Voor een privéwandeling op maat voor scholen of ter gelegenheid van b.v. familiefeest, verenigings- of zakenuitje kunt u contact opnemen met gidsen@oudhoorn.nl.

 

Activiteiten overzicht