Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Horinees George Baker zoekt vader in 'Andere Tijden'   (13-09-2018)

George Baker
George Baker en programmamaker Marcel Goethart

Miljoenen platen verkocht Horinees Hans Bouwens als George Baker, maar hij heeft het zijn leven lang zonder vader moeten doen. Als zoon van een Italiaanse soldaat die in Hoorn door de Duitse bezetter te werk was gesteld, wist hij nooit beter dan dat zijn vader bij een vluchtpoging in Grosthuizen is doodgeschoten.  

'Andere Tijden' zaterdag 15-09 om 21.20 uur

’Andere Tijden’, het geschiedenisprogramma op tv-zender NPO2, ging voor Bouwens op zoek naar zijn vader: Giuseppe ofwel Peppino Caruso. Het zet daarmee ook de schijnwerper op het weinige dat bekend is van de Italiaanse soldaten die na de val van Mussolini in 1943 als krijgsgevangenen in West-Friesland belandden. Ze werden in Hoorn, Berkhout en Grosthuizen ondergebracht en moesten onder meer voor de paarden zorgen.

Hans Bouwens gaat in gesprek met Jan Osinga jr., zoon van de man die het Hoornse leven in de oorlog op meer dan 500 foto’s vastlegde.

 De documentaire is een boeiende speurtocht, waarbij drie Caruso’s, die het volgens Italiaanse archieven zouden kunnen zijn, een voor een worden afgekaart. Tussendoor zien we fraaie beelden van Hoorn, waarin Hansie Bouwens, zoals de Horinees in zijn jeugdjaren werd genoemd, praat met ooggetuigen. Mensen als John Lamers, die door Italiaanse soldaten was getrakteerd bij uitspanning De Nadorst. Joost Verbeek, die vertelde dat hij op verzoek van hongerige Italianen kikkers had gevangen en Frans Zack, die als jongetje de Italiaanse soldaten zag die in de Koepelkerk waren ondergedoken. 

In de uitzending zingt George Baker het nummer Lonely Boy (2009). Een aangrijpend lied over een zoon die zonder vader opgroeit. Voor camera vertelt Bouwens dat hij een eenzame jeugd had, veel zelf moest uitzoeken en dat het gemis van zijn vader hem ’een bepaalde melancholie’ bracht. ,,Ik wandel in het licht, maar blues is mijn beste vriend. Honderd procent gelukkig, dat is voor mij niet mogelijk.’’

Voorvertoning bij Vereniging Oud Hoorn

Een goedgevulde zaal in het verenigingsgebouw van Oud Hoorn kreeg woensdagavond al een voorvertoning van de documentaire.

George Baker
George Baker met programmamaker Marcel Goethart bij Vereniging Oud Hoorn, foto's: Jan Osinga

Een zoon van een van die Italianen in die kerk heeft zich gemeld naar aanleiding van het bericht over de documentaire in het Noordhollands Dagblad van dinsdag. Het is Frank Azzará (73) uit Beverwijk. Hij heeft zijn vader, Salvatore Azzará, evenmin gekend, maar hij heeft zijn familie in 1999 wél gevonden en met hun toestemming in 2006 zijn vaders achternaam aangenomen. Azzará, wiens moeder Cornelia Horstman was, woonde de voorvertoning woensdagavond bij en sprak ook met Bouwens. 

Ook in de zaal: Hans en Paola Beoletto, zoon en dochter van Giuseppe Beoletto. Hij was een van de Italiaanse soldaten die ingekwartierd was in Grosthuizen en verliefd raakte op buurmeisje Ida Moerbeek. Na de oorlog kwam hij terug, toen nog onwetend dat zij zwanger was van zijn zoon. Zij trouwden in 1947 en waren 49 jaar bij elkaar, tot hij overleed. Zijn weduwe vertelt over hem in de documentaire, maar heeft het resultaat nooit kunnen zien. Zij overleed op 5 augustus. 

 Woensdagavond ging Bouwens daar bij Oud Hoorn op door. In een gesprek met regisseur Marcel Goedhart legde hij een verband met de melancholie die hem in zijn muziek ver heeft gebracht. ,,Mijn leven is een zoektocht naar een manier om dat kleine gaatje in mijn ziel te dichten, maar dat gaatje had ik ook nodig, om muziek te maken.’’ 

 

Zaterdagavond 15 september is de uitzending op tv te zien bij NPO 2 om 21.20 uur.

 

Nieuwsarchief