Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Prijsuitreiking Compliment voor een oorlogsmonument   (12-04-2017)

Het Hoornse monument heeft de tweede prijs gewonnen 'Compliment voor een oorlogsmonument 2017' van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Een dikke duim voor de vrijwilligers van Comité 40-45 Hoorn die jaarlijks weer aandacht vragen voor het verhaal achter het monument. Heemstede gefeliciteerd met de eerste prijs!
https://youtu.be/BcB7YpVLOY0

Compliment voor een oorlogsmonument 2017 - 'Oorlogsmonument voor de gefusilleerden' in Hoorn. Op 11 april 2017 reikten de provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen het Compliment voor een oorlogsmonument uit. Een jury onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning Johan Remkes had enkele dagen eerder de vijf genomineerden voor deze prijs bekend gemaakt. De genomineerden waren: de ‘Herdenkingsstenen Joods Alkmaar’ in Alkmaar, het Herdenkingsmonument voor de Schaduwcorrectie mei 1995 in Enkhuizen, het Boek van de namen samen met het Vrijheidsbeeld te Heemstede, het Oorlogsmonument voor de gefusilleerden bij de Grote Kerk te Hoorn en monument Landswerf te Medemblik.

Filmpjes van de genomineerden

Heemstede: https://youtu.be/h9Eda1AbXQQ

Alkmaar: https://youtu.be/03Af9gtmp_c

Hoorn: https://youtu.be/BcB7YpVLOY0

Medemblik: https://youtu.be/ks4Lh9FtdZI

Enkhuizen: https://youtu.be/n77xddAQvPw


De provincie Noord-Holland telt meer dan 500 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt en de originaliteit van het verhaal. Daarnaast is gekeken hoe het beheer en behoud van het monument georganiseerd is voor nu en de toekomst. De prijs is uitgereikt in aanloop naar de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei.

Uitreiking op 11 april 2017
Het Compliment voor een oorlogsmonument werd op 11 april uitgereikt in het gemeentehuis van Velsen. De winnaar kreeg een sculptuur en 1000 euro ter ondersteuning van de activiteiten. De sculptuur is speciaal voor de gelegenheid ontworpen door de Noord-Hollandse kunstenares Marisol Niehof en symboliseert herdenking en bescherming. Ook werden korte videoportretten gemaakt van de vijf genomineerden. De verhalen krijgen ook een plek op de website www.oneindignoordholland.nl.

 

Nieuwsarchief