Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Onbekende impressies van Hoorn, 1870-1930   (10-01-2003)

Voor liefhebbers van oude foto's valt er 25 januari t/m 2 maart veel te genieten in het Westfries Museum in Hoorn. Na de succesvolle tentoonstelling van oude portretfoto's heeft Oliver Havermans een vervolgexpositie samengesteld met afdrukken van glasnegatieven van Hoorn en West-Friesland.
In 1877 verscheen het boek: "Trough Holland" door Charles W.Wood. Samen met de tekenaar E. Evans maakte hij een rondreis door Nederland. Wood beschrijft zijn belevenissen, Evans maakt tekeningen welke later als illustraties zullen dienen bij de tekst. Eind 19e eeuw komen ook reislustige buitenlandse fotografen naar Hoorn. Een aantal maakt foto's welke door buitenlandse uitgeverijen in grote oplage worden uitgegeven. Deze fotografen hadden een grote houten camera op driepoot bij zich. Zij gebruikten negatieven die zij ter plekke lichtgevoelig maakten. Deze glasnegatieven gingen nat de camera in, na een lange belichting werd de glazen plaat direct ontwikkeld. Dit laatste werd gedaan in een stalhouderij of logement waar zij zich na de opname heen spoedden. Na 1900 kochten fotografen voorbewerkte droge glasnegatieven, er kwamen camera's waar in een magazijn een tiental glasnegatieven werden gedaan. Zodoende kon men meerdere opnamen achter elkaar maken. Men behoefde niet meer na elke opname het negatief direct te ontwikkelen.
Op stadsfoto's welke zijn gemaakt eind 19e eeuw staan meestal geen personen, de belichtingstijd was lang in tegenstelling tot de foto's op prentbriefkaartformaat na 1910 waarop véél personen staan afgebeeld, de belichtingstijd was toen korter. De Deense fotograaf Peter Elfeldt maakte een foto waar op de voorgrond kinderen staan. Deze foto is de helft van een stereofoto en is gemaakt met een stereocamera, èn camera met twee lenzen. De afstand tussen de middelpunten van de lenzen is gelijk aan de afstand tussen de pupillen van de ogen van de mens. Met twee ogen kan men diepte zien. Wanneer een foto gemaakt wordt met een stereocamera krijg je altijd twee negatieven, twee foto's met hetzelfde onderwerp die slechts een weinig verschillen. Wanneer men de foto in een stereokijker plaatst krijgt men het effect van diepte te zien. Om dit effect goed uit te laten komen, plaatste Elfeldt op de voorgrond kinderen, daarachter staan huizen en op de achtergrond torent de Oosterkerk. De fotograaf staat waarschijnlijk in het water aan de Doelenkade. Wie de foto goed bekijkt ziet de vingerafdrukken van de fotograaf die zijn achtergebleven op het natte negatief. Op de tentoonstelling wordt in woord en beeld een indruk gegeven van Hoorn uit de periode 1870-1930, onbekende impressies van een bekend Hoorn. Fotograaf Huysen maakte in die periode voor zichzelf opnamen van Hoorn, hij experimenteerde ook bij nacht. Een aantal glasnegatieven zijn opnieuw afgedrukt met de daglichtmethode.

 

Nieuwsarchief