Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Beste site in categorie Historische Verenigingen   (23-01-2009)

prijslogo

In de categorie websites van historische verenigingen, was de Vereniging Oud Hoorn de beste van de 31 inzendingen. Vanmiddag was de feestelijke uitreiking in het auditorium van het Utrechts Archief in Utrecht. De spanning werd opgevoerd door eerst de beste in de categorie archiefdiensten Rijckheyt, Centrum voor Regionale Geschiedenisen de beste in de categorie historische verenigingen Vereniging Oud Hoornte noemen.

Het juryrapport:

De vormgeving is helder en overzichtelijk. Veel informatie over de geschiedenis van Hoorn: het ontstaan van de stad, gevelstijlen, kerken, scholen, bedrijven. Veel illustraties (die het ook doen). De virtuele religieuze rondleiding, die ook uitprintbaar is, is een leuke manier om mensen van binnen en buiten Hoorn enthousiast te maken voor de stadsgeschiedenis.

Ter informatie:

De website is afgelopen jaar weer verbeterd en uitgebreid met veel, informatie in verschillende rubrieken. Afgelopen jaar telden we 230.000 bezoekers aan de website van de vereniging. Dit zijn er 631 per dag.

Klik hier voor nadere informatie mbt statistiek www.oudhoorn.nl 2008

uitreiking

Hillebrand Peerdeman (l) en Jan Floris nemen de prijs in ontvangst van Bas Kromhout (Historisch Nieuwsblad)

Vervolgens werd de bijeenkomst opgeluisterd met een voordracht van de heer Velleman (Stichting Bartiméus). Hij gaf aan hoe de websites gecontroleerd kunnen worden op hun leesbaarheid volgens Europese normen. (Via dit logo kunnen sites binnen 1 minuut onderzocht worden op leesbaarheid.)

Valid CSS!

Hierna werden de beste sites in de categorie Themasite De Canon van Nederlanden in de categorie musea Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden bekend gemaakt. Na een humorvolle inleiding van historicus Maarten van Rossem, van tv-loos naar internet-verslaafd en vele zaken daar tussen kreegde website Historie Spoorlijn Kampen-Zwolleeen speciale vermelding om zijn creativiteit.

Voor dat we afsloten met een borrel werd Rijksmuseum voor Oudheden, tot de totaalwinnaar uitgeroepen.

uitreiking2

Hillebrand Peerdeman (l) en Jan Floris (r) in gesprek met Erik de Ree, organisator van de archieven.nl-prijs

De winnaars van de Archieven.nl Prijs 2008 werden gekozen door een jury die bestaat uit Ronald van Raak, historicus en SP-kamerlid, Amanda Kluveld, columnist en docent aan de Universiteit van Amsterdam, en Bas Kromhout, redacteur van het Historisch Nieuwsblad. De juryrapporten kwamen maandag 26-1-09 beschikbaar op www.archieven.nl (inmiddels vervallen informatie) en op www.historischnieuwsblad.nl

De archieven.nl prijs is een initiatief van De Ree archiefsystemen en het Historisch Nieuwsblad en vormt een jaarlijks terugkerende erkenning voor de beste historische websites van het afgelopen jaar. Het Historisch Nieuwsbladorganiseert als vervolg hierop de Geschiedenisprijs 2009. Deelnemers kunnen zich hier tot 21-10-2009 inschrijven.

geschiedenisonlineprijs

Zie verder

 

Nieuwsarchief