Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Huurders Oostereiland tekenen contract   (24-09-2009)

oostereiland

Vijf toekomstige gebruikers van het voormalige gevangeniscomplex op Oostereiland hebben op woensdagmiddag een huurcontract met de gemeente Hoorn afgesloten. Dat zijn Stichting Museum van de Twintigste Eeuw, Stichting Filmhuis Hoorn, Muller en Moerkerk cultuur en horeca (low budget hotel en horeca), Ontwerpcentrum en HzA Stedebouw en Landschap BV. HzA gaat deel uitmaken van het Ontwerpcentrum. Het Ontwerpcentrum is een samenwerkingsverband van TPAHG Architecten BV, MEMO projectinrichting en HzA Stedebouw en landschap.

beeldjeskeukenpoort De feestelijke ondertekening vond plaats in de Oosterkerk, direct voorafgaand aan een informatiemarkt over de plannen.

beeldjeskeukenpoort

Het Museum van de Twintigste Eeuw krijgt in het zogeheten Alkovengebouw ruim 1.620 vierkante meter tot zijn beschikking op de begane grond en de eerste verdieping.
Met drie zalen, waaronder één grote zaal, gaat Filmhuis Hoorn er met de verhuizing naar Oostereiland fors op vooruit. De grote zaal krijgt meer dan 100 stoelen, beide kleine zalen respectievelijk 30 en 40 stoelen. Het Filmhuis Hoorn krijgt daarmee de status van A-theater.

beeldjeskeukenpoort

Horeca en hotel
Alle horeca in het complex, ook voor museum en filmhuis, wordt op Oostereiland verzorgd door Muller en Moerkerk cultuur en horeca. Muller en Moerkerk is gespecialiseerd in onderscheidende publieksservice en horeca voor culturele instellingen. Het Filmhuis- en Museumcafé dat Muller en Moerkerk gaat exploiteren is bijna 300 vierkante meter. Daarnaast gaat het bureau 500 vierkante meter huren in het zogenoemde cellenblok. Hier komt een hotel met circa 24 een- en tweepersoonskamers.

Ontwerpcentrum, havenservicepunt en woningen
De tweede verdieping van het Alkovengebouw is voor het Ontwerpcentrum, een samenwerkingsverband van TPAHG Architecten bna, stedenbouwkundig bureau HzA en MEMO projectinrichting. De drie partijen gaan hier gezamenlijk rond de 1.400 vierkante meter huren. TPAHG is samen met BBA- Bouwkundige Begeleidings Adviesgroep tevens de architect van de restauratieplannen.

In het gebouwencomplex, nabij de entree, is verder een havenservicepunt gepland. Ten slotte is er in het complex ruimte voor ongeveer 25 woningen. Aan de plannen hiervoor wordt nog gewerkt. In het voorjaar van 2010 komt hierover meer duidelijkheid.

Eind 2007 werd de gemeente eigenaar van het eiland, een rijksmonument. In 2008 kreeg de gemeente van het Rijk een subsidie van ruim 2,9 miljoen euro voor de restauratie. Dit jaar besloot de gemeente vanwege de economische crisis de ontwikkeling zelf ter hand te nemen. In oktober wordt de uitslag van de aanbesteding bekend. Naar verwachting in juni 2011 zullen de nieuwe gebruikers naar Oostereiland zijn verhuisd.

Met de totale ontwikkeling van het eiland, inclusief inrichting van het openbaar gebied, een nieuwe brug en nieuwe oevers, is een bedrag van tussen de 20 en 25 miljoen euro gemoeid.
Hoorn, 23 september 2009

Bron: www.hoorngids.nl

 

Nieuwsarchief