Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Statenlogement online.   (17-12-2010)

statenlogementMet het een druk op de knop van een laptop nam wethouder Roger Tonnaer vrijdagmiddag de website van het Hoornse Statenlogement, www.statenlogement.nl , officieel in gebruik. Tevens onthulde hij het informatiebord in de hal van de poort. Beide handelingen vormden de afronding van een project dat het bekende ‘pand met de knik’ toegankelijker maakt voor publiek.

statenlogement1

Meer mensen laten genieten van de historische en monumentale uitstraling van het pand met zijn tuin én het ‘verhaal’ vertellen van het Statenlogement (ook bekend als Statenpoort): dat waren de doelen van het project. Het werd opgezet naar aanleiding van een motie die vorig jaar in de gemeenteraad werd aangenomen op initiatief van de VVD en PvdA. In deze motie werd bepaald dat de uitwerking zou worden opgepakt door een werkgroep met daarin de huurders van het Statenlogement en een afvaardiging van de politiek. Vanaf begin vorig jaar ging de werkgroep aan de slag, hetgeen resulteerde in vijf concrete plannen die per heden officieel zijn afgerond.

statenlogement2

Het Lokaal van de Toekomst is een initiatief van Stichting Talent. Talent vormt het bevoegd gezag van de openbare basisscholen in Hoorn en is één van de huurders van het Statenlogement. In dit lokaal kunnen kinderen en volwassenen de geschiedenis van het Statenlogement in relatie tot de stad Hoorn beleven met behulp van innovatieve educatieve technieken.

Bij mooi weer is de binnentuin van het pand op bepaalde dagen tijdens de zomerperiode in gebruik als theetuin, waar men kan genieten van een kopje thee of koffie, al dan niet met iets lekkers erbij. De catering wordt verzorgd door medewerkers van Restaurant Ridderikhoff.
Ook is het Statenlogement voortaan opgenomen in diverse rondleidingen en stadswandelingen door de stad die worden verzorgd door de Vereniging Oud Hoorn.

De communicatiebureaus Vitamedia en HX2 verzorgden tenslotte respectievelijk de teksten en vormgeving/productie van de website www.statenlogement.nl en het informatiebord dat een prominente plek in de hal van de poort heeft gekregen. De teksten kwamen tot stand met medewerking van de Vereniging Oud Hoorn. Aanstaande bruidsparen van de trouwlocatie, scholieren, bezoekers en andere geïnteresseerden kunnen nu dus op verschillende manieren kennis nemen van het heden en verleden van het schitterende historische pand schuin tegenover de Hoornse HEMA.

 

Nieuwsarchief