Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Herinneringen aan vliegtuigen tijdens de tweede Wereldoorlog   (29-04-2011)

Volkert Nobel

De vele vliegtuigen die overkwamen, soms neerstortten of neergehaald werden, voedsel en materialen die gedropt werden, de angst, de geluiden, de verduistering. Vooral jongeren kunnen zich daar nu geen voorstelling meer van maken. Het Hip heeft daarom een vijftal inwoners van Hoorn en West-Friesland naar hun herinneringen aan de oorlogstijd gevraagd en deze indrukwekkende verhalen gefilmd.


Arie van Zoonen
Arie van Zoonen

Jaap Wiggers
Jaap Wiggers.

Vliegtuigen die laag over de stad vlogen om beschietingen uit te voeren, bommen te werpen op de Watertoren en de Krententuin, neergehaalde vliegtuigen waarvan de bemanningsleden in de lucht werden neergeschoten, ze herinnerden het zich als de dag van gisteren.
"Ik heb vier angstige momenten met beschietingen en bombardementen beleefd. Als zo'n vliegtuig heel laag over komt en vlakbij een beschieting uitvoert is dat een heel angstige situatie om als jochie te ervaren, ook als je niet zelf het doelwit bent.", aldus Jaap Wiggers.

De gefilmde interviews met Arie en Jannie Van Zoonen, Volkert Nobel, Piet Rijswijk en Jaap Wiggers zijn te zien in het Historisch Informatiepunt (HIP) in de bibliotheek aan de Wisselstraat en op de websites van Bibliotheek Hoorn en Vereniging Oud Hoorn.


Voorbereiding van het interview met Volkert Nobel met interviewer Femke Uiterwijk en filmer Menno van Wees..

Wilt u ook geschiedenis schrijven?

Wij willen uw verhaal ook graag horen en roepen u op om uw eigen, unieke verhaal met ons te delen. U kunt uw verhaal en eventueel foto's insturen naar Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8, 1621 CT Hoorn, of via de mail naar cv@bibliotheekhoorn.nl . De verhalen worden getoond op internet.

Historisch informatiepunt is HIP

Het HIP is een bijzondere samenwerking tussen het Westfries Archief, het Westfries Museum, Vereniging Oud Hoorn en Bibliotheek Hoorn. Het verbindt de lokale geschiedenis van Hoorn op unieke wijze met de inwoners van Hoorn. In het HIP komen heden, verleden en toekomst samen. Bovendien krijgen de collecties van deze instellingen dit jaar een eigen platform in de vorm van een website. Ook andere organisaties en alle inwoners van Hoorn kunnen zich dan bij dit initiatief aansluiten en hun informatie met elkaar delen.

Meer informatie

Voor meer informatie over de tentoonstelling en het HIP kunt u contact opnemen met:
Tanja de Jong, Bibliotheek Hoorn, tel. 0229-285790 , e-mail tadjong@bibliotheekhoorn.nl .

 

Nieuwsarchief