Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Verkeersoverlast Centrum   (24-11-2011)

overlegbinnenstadOverleg Leefbaarheid Binnenstad heeft een brief gestuurd aan het College van Burgemeester en Wethouders. In de brief brengt het OLB de verkeersoverlast in het centrum wederom onder de aandacht. In de brief wordt gevraagd om uitsluitsel over de concrete maatregelen die genomen gaan worden. De brief is als volgt opgebouwd;

Aan het college van burgemeester en wethouders
van de gemeente Hoorn

Hoorn, 24 november 2011

Geacht college,

De verkeersoverlast en de schade die wordt ondervonden van het zwaar verkeer is door de bewoners van de binnenstad bij herhaling onder de aandacht van de gemeente gebracht. Ook de bewonersenquête die aan de basis ligt van het wijkplan is daarover duidelijk. De onvrede over het uitblijven van maatregelen neemt toe.

In het Wijkplan 2011-2014 staat dat in 2011 een Nota Bedienend Verkeer het licht zal zien. Als bewoners verwachten wij dat hierin concrete maatregelen worden opgenomen die de overlast van het zwaar verkeer moeten beteugelen. Omdat wij als bewoners onze mening hierover willen geven voordat de gemeente tot vaststelling overgaat, hebben wij de gemeente onlangs uitgenodigd om de voorgenomen maatregelen in het Overleg Leefbaarheid Binnenstad (OLB) te komen toelichten.

Hierop heeft de gemeente laten weten dat het voorbereidingstraject voor de Nota Bedienend Verkeer stil ligt omdat er andere prioriteiten zijn. De gemeente pakt dit weer op in 2012.

Deze mededeling is besproken in de laatstgehouden bijeenkomst van het OLB en heeft in die bijeenkomst tot commotie geleid. De bewoners hebben kennisgenomen van de vragen die inmiddels door de CDA-fractie aan u zijn gesteld en onderschrijven deze. Het OLB is, evenals genoemde fractie, buitengewoon teleurgesteld over het feit dat de totstandkoming van de Nota Bedienend Verkeer bij u geen prioriteit meer heeft, en dat terwijl de wethouders die het OLB hebben bezocht, zowel in deze als in de vorige collegeperiode(s), ons ter zake steeds van hun inzet hebben proberen te overtuigen. Het tegendeel blijkt het geval. Wij betreuren het dat u over het nieuwe uitstel geen enkele mededeling in onze richting heeft gedaan.

Als het zo is dat er op verkeerskundig gebied andere prioriteiten zijn, leg ons dat dan uit! En als u over onvoldoende ambtelijke capaciteit beschikt, besteed deze opdracht dan uit. Het feit dat deze opdracht in eerste instantie is uitbesteed, vervolgens wegens onvoldoende voortgang is teruggehaald naar de eigen ambtelijke organisatie, en nu wegens onvoldoende prioriteit is uitgesteld, komt uw geloofwaardigheid in deze niet ten goede.

Wij onderkennen dat het hier om een gecompliceerde problematiek gaat. De winkels in het centrumgebied moeten nu eenmaal worden bevoorraad. Voor u is dat bij de start van het beleidsonderzoek aanleiding geweest om de binnenstadondernemers hierover te bevragen.

Het zint ons echter bepaald niet dat dit onderzoek beperkt is gebleven tot de ondernemers en dat degenen, die de meeste schade ondervinden van het zwaar verkeer - de binnenstadbewoners - niet zijn geraadpleegd. Het is daarom dat wij u uitnodigden om uw beleidsvoornemens met de binnenstadbewoners te bespreken.

Het OLB zou daarvoor een platform kunnen zijn, maar wij kunnen ons voorstellen dat dit ook op andere wijze mogelijk is; op een wijze die en een moment waarop de mening van de bewoners er nog toe kan doen!
Wij verzoeken u dan ook om alsnog prioriteit toe te kennen aan de opstelling van de Nota Bedienend Verkeer en het concept van die nota zo spoedig mogelijk aan de bewoners voor te leggen, ofwel in het OLB ofwel door middel van een aparte inspraakbijeenkomst.

Gaarne ontvangen wij op korte termijn een reactie van uw college.

Met vriendelijke groet,
Namens het Overleg Leefbaarheid Binnenstad,

Simon Commandeur, voorzitter
Oosterkade 1
1621 MH Hoorn

bron www.hoorngids.nl

zie ook verkeersoverlast

 

Nieuwsarchief