Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Proef, ruik, voel en hoor het 17e eeuwse zeemansleven   (22-02-2016)

halvemaenAls de Halve Maen toch eens kon praten. Het VOC-schip zou bloedstollende verhalen kunnen vertellen over stormen, ontdekkingsreizen, ontmoetingen met Indianen, zeegevechten en scheurbuik. Gelukkig kent de bemanning van de Halve Maen al deze verhalen ook. Vanaf 2 maart is de Halve Maen in Hoorn weer te bezoeken. Vanaf mei vaart de Halve Maen bovendien iedere vrijdagavond uit. En u kunt meevaren!

Afgelopen jaar kreeg Hoorn er een heel bijzondere attractie bij: een varende 17e eeuwse replica van het VOC-schip de Halve Maen. Vanaf 2 maart is dit schip vol verhalen in de historische haven van Hoorn weer te bezoeken.halve maen

















In een persoonlijke rondleiding neemt de bemanning je mee op ontdekkingsreis op het schip. Ontdek hoe het in de 17e eeuw was om zeeman te zijn. En verbaas je hoe zo’n bescheiden schip de zwaarste stormen trotseerde en nieuwe werelden ontdekte, zoals het latere New York. Op verzoek van de bezoekers zijn de openingstijden in het weekeinde en de schoolvakanties verruimd.

Nieuwe bezoekersruimte
De bezoekersruimte wordt dit seizoen geheel vernieuwd. Dit gebeurt in samenwerking met het Centrum Varend Erfgoed Hoorn, hét trefpunt voor liefhebbers van maritieme historie. In drie themapresentaties zie en hoor je hoe de mensen in Hoorn door de eeuwen heen op en rond het water hun geld verdienden. Met de internationale handelsvaart, de vrachtvaart en de visserij. Steeds staat daarvoor één specifiek schip in de museumhaven symbool. Bezoekers kunnen hier lekker rondlopen, maar er ook even bij gaan zitten en wegdromen met een boeiend boek.
Niet alleen de bezoekersruimte wordt vernieuwd, ook de kade rond het schip. Zo krijg je een beeld hoe het eraan toeging als je in de 17e eeuw aanmonsterde als bemanningslid.

halve maen



















Voel de wind in je haren

Van mei tot oktober gaat het schip iedere vrijdag varen. Een majestueus gezicht voor de bezoekers van de haven. En een unieke en onvergetelijke ervaring voor wie een tocht aan boord boekt over de voormalige Zuiderzee. Kijk voor meer informatie en reserveringen op www.halvemaenhoorn.nl Hier vind je ook informatie over allerlei groepsarrangementen. Kom je de Halve Maen bezoeken en wil je zeker zijn van een plek op een tijdstip dat jij wil? Neem dan het zekere voor het onzekere en reserveer.

Ten slotte biedt de Halve Maen speciaal voor leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs in de ochtenduren educatieve programma’s op maat. Voor meer informatie: educatie@wfm.nl


Praktische informatie

De Halve Maen is vanaf 2 maart van woensdag tot en met zondag te bezoeken. In de weekenden en op feestdagen kunnen bezoekers van 10.00 tot 17.00 uur terecht. In de schoolvakanties is de Halve Maen iedere dag van 10.00 tot 17.00 uur open. Kijk voor actuele openingstijden op www.halvemaenhoorn.nl Het schip ligt in de museumhaven van het Centrum voor Varend Erfgoed op Oostereiland (Schuijteskade 22). Omdat de Halve Maen een historisch schip is, is het helaas niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers en buggy’s. Het historische Oostereiland is niet per auto bereikbaar, behalve voor vergunninghouders. Op het eiland zelf is geen parkeermogelijkheid.

 

 

Nieuwsarchief