Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Winnaars Geschiedenis Online Prijs   (17-02-2017)

Winnares Irma Thoen met juryvoorzitter Ad van Liempt en dagvoorzitter Machteld MarisDe grote winnaar van de Juryprijs 2017 is Odilia’s Dagboek! Een website over het dagelijks leven van de gewone vrouw in de 17de eeuw. (Odilia Beck) De jury is gecharmeerd door de originele invalshoek van de website. De site laat zien wat de burger mee krijgt over hogere politiek, vette roddels en spannende gebeurtenissen, aar gaat soms ook over saaie of onbelangrijke dagelijkse beslommeringen. Een trotse winnares Irma Thoen van de website Odilia's Dagboek,  tezamen met juryvoorzitter Ad van Liempt en dagvoorzitter Machteld Maris op een foto van de beeldstudio van de Koninklijke Bibliotheek.

De eerste plaats van de Publieksprijs gaat naar een website met vele positieve reacties waaronder: ‘’Geweldige pagina. Heel belangrijk voor de bewoners van Winterswijk en ook voor alle Oud-Winterswijkers.’’ en ‘’We kunnen in Winterswijk niet meer zonder deze site’’. Je raadt het al: we hebben het over de website Oud-Winterswijk.

De jury kent de tweede plaats toe aan de website Wat staat daer? Deze website is een oefentool voor het leren lezen van oude handschriften. Steeds meer mensen houden zich bezig met historisch onderzoek en met genealogie. Daarbij kom je vaak in aanraking met oude handgeschreven documenten die niet altijd even makkelijk leesbaar zijn. Op Wat staat daer? kun je de eerste stappen zetten op het gebied van de paleografie: de kunst van het leren lezen van oude handschriften. De website biedt, voor iedereen toegankelijk, oefeningen met verschillende moeilijkheidsgraden, en met verschillende soorten teksten en handschriften. Daarnaast is er een forum aan de website gekoppeld waarin gebruikers hulp kunnen vragen bij het ontcijferen van oude handgeschreven teksten. De jury was onder de indruk van het nut en de doelmatigheid van deze website, die enkel tot doel heeft om mensen te helpen. De website, die een initiatief is van een drietal Brabantse archiefinstellingen, is functioneel, overzichtelijk en simpel gehouden. Hij zit technisch en didactisch goed in elkaar. De combinatie van oefeningen en een forum maakt dat deze website voor zowel prille beginners als gevorderde paleografen een nuttig stuk gereedschap is. Jammer is wel dat de site geen inhoudelijke hulp of tips verstrekt over het lezen van oude handschriften. Hoe serieus Wat staat daer? ook is, de oefeningen hebben een puzzel- en spelelement in zich waardoor de gebruiker wordt uitgenodigd om verder te oefenen. Daarmee is het naast een bijzonder functionele, vooral ook een leuke website. De jury beloont dat met een tweede plaats.

De derde plaats wordt toegekend aan de website Monumenten Spreken  Deze website gaat over 28 verschillende grote en kleinere oorlogsmonumenten in de Zaanstreek. De website geeft de weerslag van een onderzoeksproject waarin het (soms in de vergetelheid geraakte) verhaal achter deze monumenten opnieuw onderzocht is. Voor elk monument is een digitale les gemaakt en een korte documentaire van tien à vijftien minuten. Deze documentaires, waarvoor zo’n negentig mensen zijn geïnterviewd, zijn van hoge kwaliteit. De bedoeling is dat scholen uit de buurt zich verbinden met deze monumenten om zo de betrokkenheid van leerlingen bij de plaatselijke oorlogsgeschiedenis te vergroten. De jury was onder de indruk van de kwaliteit van het onderzoek, van de documentaires en van de wijze waarop dit bij elkaar is gebracht in een website. Een website die bovendien direct dienstbaar probeert te zijn aan het algemeen belang: het vergroten van maatschappelijk relevante historische kennis en betrokkenheid van jonge mensen bij de plaatselijke geschiedenis en plaatselijke monumenten. Monumenten Spreken laat zien dat er een professioneel product kan ontstaan als je vrijwilligers met de juiste kwaliteiten bij elkaar brengt.

De jury had ook een paar kanttekeningen bij de website. Hoewel de website zich duidelijk richt op het onderwijs, lijken de documentaires daar niet op voorhand voor gemaakt te zijn. Ze zijn wat aan de lange kant en het niveau is vrij hoog. Toelichting door de leerkracht is wel nodig. De in het menu beloofde foto’s bleken helaas (nog) niet geplaatst te zijn.De jury was vooral onder de indruk van de combinatie van de kwaliteit van het onderzoek en de documentaires en hoe deze via een doelmatige educatieve website aan een duidelijke doelgroep worden gepresenteerd.

 Download hier het volledige juryrapport van 2017.

 

De Vereniging Oud Hoorn behaalde de 38e plaats voor de publieksprijs met 122 stemmen.

Er deden 156 deelnemers mee waarop totaal bijna 20.000 stemmen werde uitgebracht.

Lees hier de volledige uitslag en de volgorde 

 

De Prijzenkast van de website van de Vereniging Oud Hoorn ziet er nu als volgt uit:

2007 Eervolle vermelding

In 2006 werd de website genomineerd voor de Archieven.nl-prijs

 

In 2007 werd een eervolle vermelding verkregen voor de Archieven.nl-prijs.

 

2008 Beste verenigingswebsite
In 2008 werd de website als beste site bekroond in de categorie Historische verenigingen bij de Archieven.nl-prijs

 

2010 Hollandprijs
In 2010 werd de website bekroond met de Hollandprijs in de categorie van verenigingen met meer dan 500 leden.

 

2010 Hollandprijs
Het was toch nog even spannend toen we op 14 februari 2012 in een goed gevulde zaal van het Nationaal Archief de vakjuryuitslagen gehad hadden en de uitslagen van de vijf hoogst genoteerde sites van de publieksjury op het scherm zagen verschijnen. Met zo'n 2.000 leden, een oproep op onze site (met 600 bezoekers per dag), een artikel in het Kwartaalblad en een oproep op hoorngids.nl zou het toch tot de mogelijkheden kunnen behoren. Na op maandag 23 januari 2012 in de top 20 van de 320 kandidaten aangeland te zijn kwamen we een week later in de top 10. We hebben uiteindelijk met 500 stemmers een 7e plaats behaald en zijn daar trots op. In totaal waren er zo'n 22.000 stemmen uitgebracht. De officiële uitslag leest u hier. De ranglijst is hier

2010 Hollandprijs
Ook op 12 februari 2013 was het spannend in een goed gevulde zaal van het Nationaal Archief toen we de de vakjuryuitslagen gehad hadden en de uitslagen van de vijf hoogst genoteerde sites van de publieksjury op het scherm zagen verschijnen. We zaten immers weer in de top 10. We hebben uiteindelijk met 519 stemmers een 9e plaats behaald en zijn daar trots op. De ranglijst van de top 100 is hier.

Op 12 februari 2015 werd bekend dat Oud Hoorn 301 stemmen van haar lezers heeft gekregen en was daarmee geëindigd op de 17e plaats.  

Op 16 februari 2017 werd bekend dat Oud Hoorn 122 stemmen van haar lezers heeft gekregen en is daarmee geëindigd op de 38e plaats.

 

Nieuwsarchief