Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Grond rond Grote Kerk Hoorn geeft geheimen prijs   (21-02-2019)

KerkpleinVoorzichtig krabt archeologisch veldwerker Jasper Leek de grond weg rond een schedel. Botjes van het skelet legt hij voorzichtig opzij. De graafmachine die op deze plek bij de toren van de Grote Kerk een proefsleuf van een paar meter lang en een meter diep had moeten graven, staat noodgedwongen stil. Het kan nog even duren, want wellicht is dit een graf en liggen er nog meer onder, zegt gemeentelijk archeoloog Michiel Bartels.

Het graven van veertien sleuven rond de kerk vormt de opmaat naar de ingrijpende herinrichting van het Kerkplein, later dit jaar.

Fundering
kerkpleinDe skeletdelen worden overgebracht naar de depotruimte van Archeologie West-Friesland, waar ze worden schoongemaakt en onderzocht, om de ouderdom te bepalen. Voor de archeologen is de herinrichting razend interessant, want op deze plek heeft eerder een veel grotere kerk gestaan. Bartels hoopt onder meer ook de fundering daarvan te kunnen blootleggen. Op deze plek werd in 1369 al een kerk van hout en riet gebouwd, die in de anderhalve eeuw daarna verschillende stenen uitbreidingen kreeg. In 1838 brandde de kerk af, waarna hij werd herbouwd. In 1878 werd het godshuis verwoest door blikseminslag. De huidige, kleinere kerk, dateert uit 1879.

archeologisch onderzoekEen van de andere doelen van het maken van de proefsleuven - aan de zuidkant van de kerk zijn er ook al twee gegraven - is te bepalen waar en hoe diep precies de kabels en leidingen liggen

Bestrating
Later zullen ook proefvakken voor de bestrating - met natuursteen - worden aangelegd, zodat het juiste materiaal kan worden gekozen. Een werkgroep van ondernemers, omwonenden en gemeente werkt samen met het ontwerpbureau en een bouwteam aan de technische uitwerking van het ontwerp. De werkgroep is onlangs naar Den Bosch en Schijndel geweest om te bekijken hoe het nieuwe Kerkplein eruit kan komen te zien.

De gemeente verwacht eind deze maand opdracht te kunnen geven aan de gekozen aannemer. Dat is Van der Weerd Grafhorst BV, het Overijsselse bedrijf dat in 2015 de aanbesteding won om gedurende vier jaar in Hoorn onder meer het straatwerk te doen. Voor het ’sierlijke waterelement’ in de bestrating van het plein, aan de kant van de Kerkstraat, is er in april nog een aparte aanbesteding.

Het uitvoeren van het gehele kerkplein in natuursteen moet, om de beste kwaliteit te behalen, volgens de gemeente in één doorgaande werkstroom plaatsvinden.

Met de ondernemers in de binnenstad is de afspraak gemaakt dat er tijdens het zomerseizoen geen werkzaamheden plaatsvinden. De start van de herinrichting is dan ook na de kermis (september) voorzien, onder voorbehoud van de verbouwing van de Grote Kerk tot hotel. Die verbouwing en de herinrichting moeten op elkaar worden afgestemd om overlast en schade te beperken. Het werk in de Grote Kerk kan naar verwachting in mei starten, mits tegen de aangevraagde omgevingsvergunning geen bezwaar wordt gemaakt. Met de eigenaar van de Grote Kerk wordt bekeken welke inpandige sloopwerkzaamheden al kunnen plaatsvinden zonder dat daar een vergunning voor nodig is.

Bron: NHD

 

Nieuwsarchief