Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Ford-garage wordt gesloopt   (21-02-2019)

Ford Garage’Gebiedsontwikkelaar’ BPD (Bouwfonds Property Development) heeft het voormalige garagebedrijf aan het Keern 21 aangekocht. BPD ziet mogelijkheden om deze locatie op termijn tot ontwikkeling te brengen, in samenhang met de plannen van de gemeente voor het grotere gebied ’Poort van Hoorn’. Het uit 1939 daterende gebouw zal binnenkort worden gesloopt. Een beschrijving van de bedrijfsgeschiedenis vind u hier.

De Fordgarage, op een perceel van ongeveer 150 bij 40 meter langs het spoor bij de overgang, staat leeg sinds het autobedrijf in 2015 naar de Factorij verhuisde.Ford Garage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gebouw, dat destijds voor de Eerste Westfriesche Auto-centrale Geerling & Winkelaar is ontworpen door de Hoornse architect H.J. Hermans, omvat een bedrijfsruimte met showroom en twee bovenwoningen. Het stond te koop en te huur, maar ondernemers met plannen - voor onder meer een jachtbouwbedrijf, een restaurant en woningbouw - kregen daar van de gemeente geen toestemming voor.

Een woordvoerder van de gemeente zei eerder dat de plannen niet werden goedgekeurd omdat ze ’niet pasten binnen de kaders van de wetgeving, bij voorbeeld op milieugebied’.

Stadse woonbuurt

Het perceel waarop de garage staat valt binnen het gebied ’Poort van Hoorn’. Dit omvat niet alleen de omgeving van het station en Dampten/Berkhouterweg, maar ook het parkeer- en evenemententerrein van het Pelmolenpad en de aangrenzende, braakliggende Prismalocatie.

De garage grenst aan laatstgenoemde terreinen, die vanwege hun ligging bij station en binnenstad op de nominatie staan om een ’stadse woonbuurt’ te realiseren. Vorig jaar heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit genomen om een nieuw bestemmingsplan te ontwikkelen. Later dit jaar zal de raad zich buigen over de uitgangspunten.

Bouwfonds wacht de visievorming van de gemeente op dat gebied af, en heeft Boy Limmen Sloopwerken uit Schagen opdracht gegeven de opstallen te slopen. Het gebouw is te slecht om nog ergens voor te dienen, aldus een woordvoerster. BPD heeft wel plannen om ’iets tijdelijks te doen voor de omgeving’, maar wil hier verder nog niets over uit de doeken doen.

Asbest

Boy Limmen begint volgende week met het verwijderen van asbest uit de opstallen. Kort daarop, begin maart, zal worden gestart met slopen. Dat werk zal ongeveer drie weken in beslag nemen.

bron: NHD

 

 

Nieuwsarchief