Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Bloemen voor 750ste bezoeker van expositie stadsgezichten   (06-03-2019)

HOORN – Volledig verrast. Fietsend op weg naar de Hoornse binnenstad om een rits te kopen, stapte Petra Weijling-De Niet even af bij Oud Hoorn om de tentoonstelling ‘Iconische Stadsgezichten’ te bewonderen. Eenmaal binnen werd zij onthaald met koffie en gebak en een forse ruiker bloemen. Petra was namelijk de 750ste bezoeker van deze expositie en dat is voor Oud Hoorn zondermeer uitzonderlijk te noemen. Het grote bezoekersaantal is ook meteen de aanleiding om de duur van de expositie tot medio mei te verlengen. 

750ste

Sinds de opening van deze expositie eind december vorig jaar komen van heinde en ver bezoekers naar Oud Hoorn. Uit Duitsland bijvoorbeeld om de plausibele reden dat werk van een familielid tentoon is gesteld. Maar ook begon een groep uit Amersfoort hun bezoek aan Hoorn met het bezichtigen van de zestig schilderijen. Een groep van Debutade bezocht de expositie evenals dames van de schilderclub uit Berkhout.

Uiteenlopend werk

‘Iconische Stadsgezichten’ toont zeer uiteenlopend werk van tientallen bekende en onbekende schilders. Natuurlijk hangt er werk van de Hoornse schilders Wouter Ydo, Klaas Ooijevaar en Adriaan Volkers. Maar ook trekt een zeer fraaie Hoofdtoren van de veel in Hoorn gewerkt hebbende Carl Fahringer de aandacht. Een blikvanger is het winterse havengezicht van Albert Wessels uit Rijssen. Maar er is ook werk te zien van minder bekende schilders, soms van amateurs. Tine van Leyden-Broertjes heeft 32 jaar les gehad van Adriaan Volkers en dat is duidelijk in haar werk waarneembaar. Van de sluis met schip en het havenkantoor weet zij een indrukwekkende voorstelling te maken. Vrouwke Urban stelde voor de expositie twee schilderijen van haar vader tandtechnicus Kick Urban beschikbaar en vier schilderijen van Jo Vonk. De laatste was kruidenier aan de Veenenlaan en jarenlang voorzitter van het Teekengenootschap Debutade. Kunstschilder Simon Oerlemans (ook huisschilder) is op de expositie te zien met een schitterende aquarel van de Proostensteeg richting Grote Oost en van de hand van Leendert van Dijk hangt bij Oud Hoorn nu een prachtig havengezicht.

Openingstijden

De expositie is tot medio mei te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag 10 tot 14 uur.

              

 

Nieuwsarchief