Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Oud Hoorn pakt uit!   (22-05-2019)

kwartaalblad 2019 - 2Op woensdagmiddag 22 mei overhandigde voorzitter Jaap van der Hout het eerste exemplaar van het kwartaalblad van Vereniging Oud Hoorn aan wethouder Samir Bashara. De overhandiging vond plaats in boekhandel Stumpel om aan te geven dat het blad, dat geheel in het teken staat van de Gouden eeuw, dit keer niet alleen gemaakt is voor de leden van Oud Hoorn maar zeker ook voor alle inwoners en bezoekers van de stad. 

Met financiële steun van de gemeente Hoorn is het een extra dik magazine geworden met 14 artikelen over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met de Gouden Eeuw toen en nu. Enkele voorbeelden: Ron Dol schrijft over de beroemde Slag op de Zuiderzee in 1573, Pieter Meijers en Marrit van Zandbergen laten zien dat de Gouden Eeuw nog steeds springlevend is en terug te vinden is in onze monumenten. André Nuyens toont de keerzijde van de medaille: “Het was niet alles goud wat er blonk in de Gouden Eeuw en dat gold zeker voor weeskinderen.” En archeoloog Christiaan Schrickx beschrijft de Stadsplanning en Waterstaat in de Gouden Eeuw.

Samir Bashar

Voorzitter Jaap van der Hout (rechts) van Vereniging Oud Hoorn overhandigt het eerste exemplaar aan wethouder Samir Bashara.

Het blad wordt volledig door vrijwilligers geschreven en gemaakt. Dankzij deze vrijwilligers is Oud Hoorn in staat om deze bladen uit te geven als onderdeel van het lidmaatschap. Egbert Ottens voert de redactie aan en inspireert elke kwartaal menigeen tot het schrijven van een interessant verhaal.

Wethouder van cultuur en monumentenzorg, Samir Bashara, schreef voor de gelegenheid dit keer het voorwoord. Over de Gouden Eeuw zegt hij: “We hebben er tegenwoordig een soort haat-liefdeverhouding mee. We erkennen dat die eeuw ons land en niet minder onze mooie stad Hoorn grote rijkdom, welvaart en een ongekende cultuursprong heeft gebracht. … Maar midden op het plein voor het museum staat ook het standbeeld van de in Hoorn geboren Jan Pietersz. Coen, dat tevens een 'Mahnmal' is, of we dat willen of niet en ons confronteert met de andere kant van de medaille: de wijze waarop die rijkdommen zijn vergaard.“

Het blad is vanaf heden te koop bij de Hoornse Boekhandel en boekhandel Stumpel op het Grote Noord en ook bij Museum 20e Eeuw, Westfries Museum, Hema, de Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik, Primera Veemarkt en natuurlijk bij Vereniging Oud Hoorn. De prijs bedraagt slechts 6 euro.

 

Nieuwsarchief