Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Bouw Dijck Heeren XVII gestart   (05-07-2019)

HeerenXVIIDe eerste van 103 palen voor appartementencomplex Dijck Heeren XVII aan de Westerdijk zijn in de grond gedraaid. Kopers van de zeventien luxe appartementen die hier komen, waren er gisteren bij. Ze sprayden hun naam op de stalen buizen, die - om schade te voorkomen - vrijwel geluid- en trillingloos in de grond worden gedraaid en met beton worden gevuld.

Ook voor ontwikkelaar Pierre Komen van Bukom uit Heerhugowaard was deze start een bijzonder moment. Hij schat in dat hij al met al twintig jaar bezig is geweest met het project, vanaf de aankoop van de eerste van de huisjes die hier stonden. Ook bezwaren hebben tot vertraging geleid.

Deze week werd bekend welke vondsten archeologisch onderzoek hier heeft opgeleverd. Onder meer werd een complete leerlooierij uit de zestiende eeuw blootgelegd. Het onderzoek kwam, zoals de wet voorschrijft, voor rekening van de ontwikkelaar. 89.000 euro, zegt Komen. Hij had er vaker mee te maken, ,,maar voor 1000 m2 is dit wel extreem. Het voelt een beetje dubbel. Het is voor de gemeenschap, maar er is geen subsidie of zo.’’

 
Bouw appartementencomplex aan Westerdijk Hoorn gestart, archeologie kostte ontwikkelaar 89.000 euro

 

Stalen Pijpen


Stalen pijpen worden in de grond geschroefd, steeds een meter erbij, tot een diepte van 19 tot 21 meter is bereikt. Elke pijp wordt met beton (grout) gevuld.

De bouwtijd bedraagt een jaar. Bouwbedrijf Van Stralen uit Heerhugowaard realiseert het project, dat eruit komt te zien als vijf ’herenhuizen’. Het ontwerp is van architectenbureau TPAHG.

Bron: NHD

zie ook Heeren XVII

Eerder bericht over de archeologische vondst van het Oudste Dijkhuis

Wie kent ze nog?

Isaac Le Maire en de Heren XVII, ontwikkeld door Op Roet in 2015 voor het KaapHoorn jaar, gaf een tijdsbeeld van het leven van Isaac en zijn haat-liefde verhouding met de VOC. Politiek gekonkel met een spreekkoor van 17 mannen. Toen diverse keren gespeeld op locatie in het Statenlogement, met groot succes. Nu is het 2019 met Hoorn als Stad van de Gouden Eeuw. 


Zie Op Roet

Op Roet
Heren XVII door Op roet

 

Nieuwsarchief