Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Musicalvereniging Westend viert 40-jarig bestaan op unieke wijze   (11-08-2019)

westendHoornse musicals over verzet, hoop en moed.

Hoorn - Westend bestaat 40 jaar! Waar de West-Friese musicalvereniging normaal gesproken bekende musicals brengt als Zorro, Oliver en Wat zien ik?!, slaan ze speciaal voor dit jubileumjaar een nieuwe weg in. Onder regie van Ineke de Geus brengt Westend Verzet op Zolder en Stil Verzet, twee producties die speciaal voor de vereniging geschreven zijn. Met een wel heel bijzonder Hoorns randje…

Komend jaar kijken we als land terug op 75 jaar bevrijding. Schrijver Marc-Peter van der Maas kreeg daarom de opdracht mee om twee scripts te maken over de Tweede Wereldoorlog, en deze deels te baseren op waargebeurde Hoornse feiten. Zo is in één van de producties de moord op een Duitse commandant in de kapperszaak De Groot een belangrijke verhaallijn, net als de executie van vijf Amsterdamse verzetsstrijders die daarop volgde bij de Grote Kerk in Hoorn.

Boodschap van hoop
Een belangrijke boodschap uit de voorstellingen is dat het nu heel makkelijk is om terug te kijken op de oorlog en de mensen van toen te veroordelen. Maar als je er middenin zit, is het helemaal niet zo simpel. Verzet op Zolder en Stil Verzet trekken parallellen naar onze tijd, naar een maatschappij waar populisme en verdeeldheid wederom hoogtij vieren. Het houdt een spiegel voor. Maar bovenal geeft het een boodschap mee van hoop en vertrouwen in de toekomst. Twee musicals die iedere West-Fries gezien moet hebben!

Meer informatie
Verzet op Zolder, 22 en 23 november 2019 in Schouwburg Het Park
Stil Verzet, 9 en 10 mei 2020 in Schouwburg Het Park

Kaarten en meer informatie via www.westendhoorn.nl en www.hetpark.nl

 
Verzet op zolderSynopsis Verzet op Zolder – 22 en 23 november 2019 in Schouwburg Het Park
Sinds jaar en dag is toneelvereniging ‘Op Zolder’ een begrip in Hoorn. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, besluiten de leden van de vereniging verzet te tonen op de enige manier die ze goed kennen: theater maken. Met humor en satire verzetten zij zich tegen de Duitse overheersing. De oorlog blijft maar duren en de sfeer in de stad wordt grimmiger. Het sterke blok, de principes en de saamhorigheid binnen de vereniging beginnen scheurtjes te vertonen..

Verzet op zolder is een musical over vriendschap, moed en verraad. Over goed en kwaad in een tijd waarin ‘goed’ en ‘kwaad’ voor iedereen anders is.

 

Stil VerzetSynopsis Stil Verzet – 9 en 10 mei 2020 in Schouwburg Het Park
Hoorn, 4 januari 1945. Als wraak voor de moord op een SD commandant in kapperszaak Groot, worden vijf onschuldige mannen geëxecuteerd tegen de muur van de Grote Kerk. Hun tocht vanaf de Westerdijk tot aan de Grote Kerk wordt door duizenden volwassenen en schoolkinderen bekeken. In 2020 wordt een groep Hoornse kinderen gevraagd mee te werken aan een nieuw oorlogsmonument. Ze komen erachter dat zij met dezelfde thema’s worstelen als de Nederlandse bevolking 75 jaar geleden.

Stil Verzet legt huidige kwesties als pesten en uitsluiting naast waargebeurde verhalen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een intrigerende musical die iedere West-Fries gezien moet hebben.

 

 

 

 

Nieuwsarchief