Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Zoekplaatje, nou, zeg maar zoekPLAAT!   (13-08-2019)

 Open Monumentendag HoornIn het Statenlogement, in de Kerkmeijerzaal, hangt vanaf 1997 het kunstwerk 'Gezicht op het Hoornvlies', in opdracht van de gemeente Hoorn gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Harold Vlugt. Het is een groot werk, collagetechniek op een houten paneel, in een indrukwekkende, vergulde lijst.

In een brief geeft de maker enige toelichting op het werk: 
'Zelf ben ik verwekt in Ursem. Mijn familieroots zijn, teruggaand tot 1761, altijd verbonden geweest met de directe omgeving van Hoorn. Hoorn als rots in de branding gelegen aan de rand van West-Friesland, dat na Oost-Albanië waarschijnlijk het meest cultuurloze stukje van Europa is. Het is daarom met plezier dan ik deze opdracht in de Statenpoort heb aanvaard. “Gezicht op het Hoornvlies” (de titel spreekt voor zich) is zo grootgemaakt dat 't waarschijnlijk nooit meer het pand kan verlaten. Het oude wapen van Hoorn dat ik gerestyled heb in de barokke lijstom de collage, heb ik teruggebracht naar de Statenpoort. De collage overziet de polder, de stad en de zee c.q. het meer. Door de zeventiende eeuwse 'pop' schuift het verleden in het heden: Gezicht op het Hoornvlies!'

Aldus de kunstenaar.

Maar, wat zien we nu eigenlijk op het werk?

We zien de Hoofdtoren, de Noorderkerk, het Statenlogement en meer herkenbare gebouwen. Maar we zien ook dinosaurussen, vissersschepen, molens, en mensen, heel veel mensen.

Van de afgebeelde mensen zijn de meeste tot nu onbekend. We zien Phil Bloom, we zien Koningin Juliana en zo kunnen we er nog enkele duiden.
- Maar wie zijn de anderen?
- Zitten er Horinezen tussen?
- En wie herkent meer van de gebouwen, de stolpen, de molens?

Vandaar dat op Open Monumentendag zowel in het Satenlogement als op de Roode Steen aan passanten/ bezoekers gevraagd wordt of zij wellicht iets of iemand herkennen.

Heeft u iets op het zoekplaatje herkend?

Stuur ons een mailtje. 

Hieronder treft u het kunstwerk in 4 delen aan:

Klik hier voor vergroting 1

Hoornvlies

 

Nieuwsarchief