Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Feest bij Publicatiestichting Bas Baltus   (16-12-2019)


baltusAfgelopen weekend vierde de Publicatiestichting het 25-jarig bestaan met de uitgave van een speciaal nummer van het kwartaalblad van de Vereniging Oud Hoorn. Daarin staat een groot artikel van John Brozius en Anton Groot over de boekdrukkers en –handelaren in 16de en 17de eeuw en een aantal andere lezenwaardige artikelen over boeken in Hoorn.
25 jaar PSBBHet eerste nummer werd vrijdagmiddag in het Foreestenhuis aangeboden aan Femke Uiterwijk en wethouder Samir Bashara. Zondagmiddag werd er gewandeld onder leiding van uitstekende gidsen van Oud Hoorn. Het was gezellig druk in de stad en daardoor kon niet iedereen zien en horen wat er bij het pand van Deen op het Grote Noord gebeurde. Op die plek had een van de eerst bekende boekhandelaren van Hoorn gewoond.


25 jaar PSBB

Op het bordje naast de voordeur van nummer 59 staat te lezen:

Rond 1575 was hier de winkel gevestigd van de boekbinder en boekverkoper Edze Harmensz. Hij is verantwoordelijk voor het vroegst bekende boek dat in Hoorn is uitgegeven, een Heidelbergse Catechismus uit circa 1580. Edze Harmensz is omstreeks 1537 geboren, was gehuwd met Geert Jans en liet tussen 1580 en 1582 drie kinderen in Hoorn dopen. Op het titelblad van zijn Heidelbergse Catechismus staat een afbeelding van een hen met de naam van zijn winkel IN DIE VETTE HENNE. Edze Harmansz. overleed in 1614. Zijn winkel werd overgenomen en tot 1634 voorgezet door zijn vakbroeder Hendrick Gaerman.

25 jaar PSBB
 
25 jaar PSBBIn de gevel prijkt dankzij de bereidheid van de familie Deen de steen van Die Vette Henne, gemaakt door Henny Bulsing, gekleurd door Max Polman en keurig aangebracht door Bouwbedrijf Wit. Na de onthulling van het tekstbordje (de steen hangt te hoog) door de wethouder en Femke Uiterwijk ging men met zijn gids langs plaatsen in de binnenstad die met boekdrukkers en handelaren uit het verleden te maken hebben.

Aan het einde van de koude tocht was er in het Pakhuis van Vereniging Oud Hoorn, op Onder de Boompjes, glühwein en warme chocolademelk. Daar kan men tot half februari de tentoonstelling ‘Gedrukt in Hoorn’ bekijken.

De belangstelling voor een zondagmiddagwandeling was zo groot dat dergelijke wandelingen vaker georganiseerd zouden kunnen worden. 
Dank aan al degenen die mee geholpen hebben om het tot een geslaagd jubileumfeest te maken.
 
Rita Lodde
 

 

Nieuwsarchief