Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Museum 20e eeuw: 100e lid ZCBS   (04-03-2020)

zcbsHet Museum van de 20e Eeuw te Hoorn (NH) besloot afgelopen maand om, voor zowel het beheren als het op internet tonen van hun nostalgische objecten, over te stappen naar het niet-commerciële softwarepakket ZCBS. Dit museum werd hiermee de 100e gebruiker. Een mijlpaal voor ZCBS!
Het Zijper Collectie Beheer Systeem (ZCBS) is een, voor musea en historische verenigingen, gratis softwareprogramma voor het volledig beheren en via een digitale beeldbank op internet ontsluiten van onder meer museale objecten, fotocollecties en boeken/publicaties.
De software is ontwikkeld door Gerard van Nes, een vrijwilliger van het Zijper Museum te Schagerbrug. Na een 3-tal jaren intern intensief gebruik, werd deze software in 2009 gratis beschikbaar gesteld aan belangstellende collega-instellingen in zowel Nederland als ook in België. Het aantal ZCBS-beeldbanken is inmiddels de 250 gepasseerd waarbij Stichting Oud Zoeterwoude (ZH) zelfs 10 verschillende in beheer heeft die ook door externe bezoekers kunnen worden geraadpleegd.

Kennisbank VOHN.B. De Kennisbank van Vereniging Oud Hoorn is ook gebouwd op het ZCBS.

Museum van de 20e Eeuw
Het Museum van de 20e Eeuw te Hoorn bezit ruim 15.000 bijzondere voorwerpen uit de 20e eeuw variërend van speelgoed tot kantoor-, beeld- en geluidsapparatuur maar beschikt onder meer ook over als zodanig ingerichte huiskamers, winkels, keuken en klaslokaal.
Het kent een uitgebreide vaste expositie (met een uniek open depot!) en een drietal zalen met wisselexposities. Het is een museum waar de bezoeker ogen en oren te kort komt en gemakkelijk een halve dag in kan verblijven om vervolgens na een half jaar weer terug te keren om alles weer opnieuw te bezien en nieuwe objecten te ontdekken. Het museum met nostalgische objecten voor zowel jong als oud, is ook een van de favoriete musea van de maker van ZCBS. Het gebruik van de software juist door dit museum, is voor hem een bekroning op zijn werk.

Nadere informatie
Nadere informatie over de software en het Genootschap ZCBS is te vinden op: www.zcbs.nl (waar ook de volledige lijst met instellingen is opgenomen) of te verkrijgen via: info@zcbs.nl  


ZCBS
Op de foto: links: Hans Stuijfbergen, directeur Museum van de 20e Eeuw; rechts: Gerard van Nes, auteur ZCBS.  

 

Nieuwsarchief