Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

’Snel onderzoek naar Slag op de Zuiderzee’   (11-03-2020)

oudhoornOud Hoorn hoopt op ruim budget voor herdenken beslissende zeeslag; ’Snel onderzoek naar Slag op de Zuiderzee’ Er moet liefst snel extra historisch onderzoek komen naar wat er nog te achterhalen is over de Slag op de Zuiderzee. De betekenis van deze beslissende zeeslag in oktober 1573 voor de Hoornse kust, maakt dit een zaak van nationaal belang.
Meerdere kenners dringen er op aan dat overheden als de gemeente en het Rijk in actie komen. Dat zeggen voorzitter Jaap van der Hout van de vereniging Oud Hoorn en de Amsterdamse emeritus-hoogleraar Henk van Nierop.
 
„Er moet nog veel meer worden onderzocht, omdat je nog veel beter de enorme impact van deze zeeslag in kaart kan brengen”, stelt Van Nierop, gespecialiseerd in de vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. „Want de uitkomst is bepalend geweest voor de latere geschiedenis van Nederland.”
 

Slag op de Zuiderzee tegen Bossu

De slag op de Zuiderzee tegen Bossu, 1573’, geschilderd door Petrus Johannes Schotel
© Collectie Rijksmuseum
 
De vereniging Oud Hoorn voelt wel degelijk een druk. Op 11 oktober 2023 is het namelijk 450 jaar geleden. Dat eerst in Marken en tenslotte bij Hoorn de opstandelingen of watergeuzen de zwaar bewapende vloot die vanuit Amsterdam uitvoer, werd overwonnen. Daarmee werd het Noorderkwartier een vrij bastion tegenover de landsregering in Brussel. Voor historici is dat het moment waarop ’Nederland’ als onafhankelijke staat voor het eerst vorm kreeg.

Spaanse archieven
De vraag is bijvoorbeeld wat er nog in de uitgebreide Spaanse archieven is terug te vinden over het verloop van de strijd met de watergeuzen. Daarnaast kan nader onderzoek naar de bodem van het Hoornse Hop aantonen of er nog wrakstukken van de oorlogsschepen in de bodem liggen verborgen.
 
Een comité buigt zich in de stad al voorzichtig over de kansen die er liggen om in het jaar 2023 de slag te herdenken. Voorzitter Jaap van Hout: „Daarom ook hopen we dat de gemeente Hoorn zelf ook een substantieel budget wil vrijmaken voor dit speciale onderdeel van onze historie.”
 
Lees ook: ’Nederland’? Dat begon ooit op het Hoornse Hop!
 
Bron NHD
 
Zie ook onderstaande video-boodschappen:

Hoorn wil Slag op de Zuiderzee vanaf 2023 jaarlijks herdenken

 

en 

Slag op de Zuiderzee

 

 
 

 

Nieuwsarchief