Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Beschilderde Eenhoorns in de binnenstad   (08-12-2006)

Gepubliceerd: 08-12-2006

In de zomer van 2007 wordt de binnenstad en het havengebied van Hoorn verrijkt met 33 beschilderde eenhoorns van 1.60 m. In het kader van Hoorn 650 heeft de Stichting 1 Hoorn ART maar liefst 33 landelijk, regionaal en plaatselijk bekende kunstenaars bereid gevonden om geheel belangeloos mee te werken aan dit bijzondere kunstproject.

Door prachtige kunst-eenhoorns door deze bekende kunstenaars te laten bewerken, ontstaan er unieke kunstwerken met het wapen van Hoorn als thema. Deze kunstwerken worden van mei tot half september 2007 tentoongesteld met een speciale 1 Hoorn ART-route door de Hoornse binnenstad en het havengebied. Na afloop zullen de eenhoorns worden geveild. De netto opbrengsten komen ten goede aan een internationaal goed doel met een Hoorns tintje.

Kunstenaars
Negen van de deelnemende kunstenaars zijn afkomstig uit Hoorn. Nuray Atas, E. Bakker, Lia Blok, Loes Groothuis, René van Leeuwen, Ellen Mulder - de Vries, Etty Nijdam, C.M.J. Oostland-Veldhuis en Randi Vettewinkel hebben allen zeer enthousiast gereageerd op het verzoek hun creativiteit los te laten op de bijzondere beelden van polyester. Daarnaast hebben nog 24 kunstenaars uit andere delen van het land toegezegd een beeld te bewerken. Onder hen zijn o.a. Rob Scholte, Marcel Hendrik Pinas, Carolus Diederich, Herman Krikhaar, Rob Clous, Lucia Bezemer en vele andere topkunstenaars. Allen hebben zij gemeen dat hun werken door Nederlandse musea zijn aangekocht en zich bovendien in bedrijfscollecties en bij nationale verzamelaars bevinden.

1 Hoorn ART
De Stichting 1 Hoorn ART is opgericht in het kader van Hoorn 650 jaar. De stichting heeft zich ten doel gesteld de stad Hoorn positief op de kaart te zetten door kunst, historie en liefdadigheid te koppelen aan het wapen van Hoorn. De eenhoorns worden in het jubileumjaar van mei tot half september tentoongesteld in de vorm van een speciale 1 Hoorn ART-route. Aan het eind van de manifestatie zal een speciaal 1 Hoorn ART Kunstboek worden uitgebracht.

Kunst steunt ziekenhuis in Ghana
De eenhoorns kunnen voor de duur van de 1 Hoorn ART Route geadopteerd worden door verenigingen, bedrijven en particulieren. In september 2007 worden de kunstwerken geveild. De netto opbrengsten van het project worden aangewend voor een internationaal goed doel met een Hoorns tintje: de Stichting ‘Care To Move’. Deze stichting zet zich, met o.a. steun van het Westfries Gasthuis te Hoorn, in voor het orthopedisch ziekenhuis in Korforidua in Ghana. 

 

Nieuwsarchief