Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Weggevoerd, maar nooit vergeten…   (20-04-2020)

PlaquetteKijk de korte documentaire over de weggevoerde Hoornse Joden. Op 20 april 2020 precies om 12.18 uur werd een plaquette onthuld bij het Hoornse NS-station, met daarop 16 namen van Hoornse Joodse stadsgenoten die de oorlog niet overleefden. Op 20 april 1942 werd een deel van hen gedwongen te vertrekken met de trein van 12.18 uur, voor een reis naar het einde.

In deze reportage volgen we burgemeester Jan Nieuwenburg die voorleest uit het dagboek van Christine Kerkmeijer – de Regt en de plaquette onthult samen met Eddy Boom, voorzitter van het Comité 40-45 Hoorn. Beelden van Hoorn toen en nu ondersteunen het gebed van Rabbijn Jacobs (foto’s onder andere uit de collectie Osinga).

Productie: Projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn & The Flying Dutchmen.
Speciale dank aan Claudia de Breij voor het gebruik van het nummer ‘Mag ik dan bij jou’.

Klik HIER voor de film 


 
 
OnthullingHet zou hun laatste reis worden, maar dat wisten de Hoornse inwoners van Joodse afkomst nog niet toen zij 20 april 1942 door de Duitsers per trein werden afgevoerd naar Amsterdam. Comité 40-45 Hoorn onthuld ter nagedachtenis aan hun verschrikkelijk lot deze plaquette bij het NS-station op 20 april 2020. Dat gebeurde exact om 12.18 uur, het tijdstip van vertrek van toen.

EerbetoonOp de plaquette staan de namen van de 16 Joodse inwoners van Hoorn die vermoord zijn in Auschwitz en Sobibor. Sprekers tijdens deze bijzondere bijeenkomst zijn Jan Nieuwenburg, burgemeester van Hoorn en Eddy Boom van comité 40-45 Hoorn. De plaquette aan de linkerzijde van het stationsgebouw is vanaf 20 april voor iedereen zichtbaar als monument om dit verhaal levend te houden.
 
De plaquette is tot stand gekomen met behulp van onderstaande sponsors:
Comité 40-45 Hoorn
Vereniging Oud Hoorn
Stichting Kerkmeijer-De Regt
 

 

Nieuwsarchief