Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Slag op de Zuiderzee 450 jaar geleden   (15-05-2021)

Slag op de ZuiderzeeDe zeven West-Friese gemeenten gaan mogelijk gezamenlijk in oktober 2023 de Slag op de Zuiderzee herdenken. Er wordt dan gevierd dat de Watergeuzen 450 jaar geleden tijdens de Tachtigjarige Oorlog op het Hoornse Hop de Spaanse vloot in de pan hakten en daarmee medeverantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Nederland.

De zeven West-Friese gemeenten gaan mogelijk gezamenlijk in oktober 2023 de Slag op de Zuiderzee herdenken. Er wordt dan gevierd dat de Watergeuzen 450 jaar geleden tijdens de Tachtigjarige Oorlog op het Hoornse Hop de Spaanse vloot in de pan hakten en daarmee medeverantwoordelijk zijn voor het ontstaan van Nederland.

De Hoornse schipper Jan Floor is de man onder wiens leiding de Spaanse vloot in 1573 tijdens de Slag op de Zuiderzee werd verslagen. Zonder het heldhaftige optreden van de Watergeuzen zou de slag niet gewonnen zijn en zou de vestiging van de vrije Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden niet zijn doorgegaan.

Omdat deze slag zo belangrijk is voor de vaderlandse geschiedenis zijn er meerdere partijen die dat 450 jaar later niet ongemerkt willen laten passeren. Onder meer het Westfries Archief, het Westfries Museum, de historische vereniging Oud Hoorn en de archeologische dienst West-Friesland zouden aandacht aan de slag willen besteden.

Voorstel

De gemeenten, verenigd in het Pact van West-Friesland, willen ook bekijken of rond de herdenking evenementen mogelijk zijn en of ze daaraan willen bijdragen. De gemeente Hoorn werkt daarom deze week aan een voorstel dat vervolgens ook naar Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec zal worden gestuurd.

 

(Lees verder onder foto)

© Foto Mediahuis

Ron Dol, bestuurslid van Oud Hoorn, heeft samen met onder meer het Westfries Museum al tijden terug bij de gemeente Hoorn geïnformeerd of er wat mogelijk is. ,,De Slag op de Zuiderzee was van nationaal belang. We willen van het feit dat het exact 450 jaar geleden is graag wat bijzonders maken om de slag te herdenken. Maar daar is wel geld voor nodig.’’

Dol wil eigenlijk dat dit jaar in oktober al wat aandacht voor de slag komt en dat er volgend jaar in aanloop naar de grote herdenking in 2023 ook al wat wordt georganiseerd. ,,Je moet voor dit soort dingen wel de tijd nemen om het verhaal te vertellen. Het moet aan de inwoners van West-Friesland en daarbuiten duidelijk gemaakt worden dat dit een cruciaal moment in de geschiedenis was. Dat kan eigenlijk niet als je alleen een eenmalig evenement in 2023 organiseert. Maar we moeten kijken wat er mogelijk is.’’

Budget

De gemeente Hoorn werkt nu aan een voorstel dat daarna ambtelijk wordt gedeeld en bekeken door de overige West-Friese gemeenten. Naar verwachting nemen burgemeester en wethouders van Hoorn dan eind juni een besluit over dat voorstel. Waarschijnlijk zal daarin iets komen te staan over wat elke gemeente financieel aan de evenementen rond de herdenking/viering zal gaan bijdragen. In de voorlopige overleggen wordt gedacht aan circa zestig cent per inwoner, wat dan tot een totaal budget namens de gemeenten oploopt tot circa 125.000 euro. Maar mogelijk valt er ook bij de provincie of het Rijk nog subsidie aan te vragen.

(Lees verder onder foto)

De replica van VOC-schip De Halve Maen zou voor de herdenking van de Slag op de Zuiderzee in 2023 bijvoorbeeld naar Hoorn kunnen worden gehaald.
© Archieffoto Theo Groot

Dol denkt dat de partijen die de herdenking willen organiseren daarna pas echt aan de slag kunnen. ,,Er is van alles mogelijk, maar je moet er wel tijdig aan kunnen beginnen. Denk aan bijvoorbeeld een nagespeeld kamp van de Watergeuzen, aan historische schepen in de havens van Hoorn, Enkhuizen en Medemblik, noem het maar op. Als we weten wat er mogelijk aan budget is, kunnen we plannen maken die de gemeenten vervolgens kunnen goedkeuren.’’

Slag op de Zuiderzee

De Slag op de Zuiderzee werd uitgevochten tussen 5 en 12 oktober 1573. De Watergeuzen versloegen met vierentwintig schepen de Spaanse vloot welke in Amsterdam in opdracht van de Spaanse landvoogd Alva was samengesteld door de stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht, Maximiliaan de Hennin, graaf van Bossu. Deze vloot telde twaalf oorlogsschepen en zes kleinere jachten. Het vlaggenschip van Bossu, de Inquisitie, telde 32 kanonnen en had naast de bemanning tweehonderd mariniers aan boord. Nadat onder leiding van Jan Floor de Inquisitie wordt geënterd en matroos Jan Haring de Spaanse vlag uit de mast van het schip weet te halen, slaat de rest van de vloot op de vlucht en is de overwinning van de Watergeuzen een feit.

Slag op de Zuiderzee 1573.
© Rijkmuseum Amsterdam

Lees ook: Zijn scheepswrakken die in Hoornse Hop zijn gevonden, vergaan tijdens Slag op de Zuiderzee? Duikers gaan het in de zomer nader onderzoeken

Lees ook: ’Nederland’? Dat begon ooit op het Hoornse Hop!

Lees ook: Oud Hoorn hoopt op ruim budget voor herdenken beslissende zeeslag; ’Snel onderzoek naar Slag op de Zuiderzee’

 
 

 

Nieuwsarchief