Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Slag op de Zuiderzee 14 en 15 oktober groots herdacht   (08-08-2023)

Slag op de ZuiderzeeIn Hoorn wordt op 14 en 15 oktober wederom de Slag op de Zuiderzee herdacht. Vorig jaar werd de slag ook herdacht, maar dit jaar wordt deze groter gevierd.

Het is dit jaar precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning plaatsvond op de Spanjaarden en het prille Nederland. Marian Vleerlaag meldt namens de organisatie van dit evenement dat er in dit jubileumjaar extra groot wordt uitgepakt met ’deze onderbelichte, maar historisch zo belangrijke zeeslag’.

De watergeuzen boekten in oktober 1573 een heroïsche en klinkende overwinning op de Spaanse overheerser. Het noorden van Holland werd daarmee verlost van de bezetter in deze strijd om vrijheid van geloof, macht en handel.

Jan Haring
De Hoornse bevolking ging de zwaar met kanonnen uitgeruste Amsterdams-Bourgondische regeringsvloot met de moed der wanhoop in roeibootjes te lijf. Met in de hoofdrol de Hoornse matroos Jan Haring die de vlag uit de mast van het admiraliteitsschip van admiraal de Bossu wist te halen en zo verwarring creëerde onder de Spaanse vloot. De vluchtende schepen gaven de ruimte aan de opstandelingen om na een lange nacht van man-tegen-mangevechten de oppermachtige vloot alsnog te verslaan. Haring moest zijn heldendaad met de dood bekopen.

Havenstad Hoorn viert de vrijheid met een weekend vol muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, marcherende schutters en zingende geuzen. Naast stadswandelingen, lezingen van onder andere Simone van der Vlugt en een vlootschouw met de Hoornse burgemeester zijn er bijvoorbeeld ook lhbtiqa+verhalenkamers rondom het thema vrijheid. ,,Zo zet Hoorn het thema neer op historische en actuele wijze, en biedt de stad vrijheid aan iedereen’’, meldt Vleerlaag.

Activiteiten
Ook in de week voorafgaand aan de stedelijke viering zijn er veel activiteiten. Van de theatervoorstelling ‘Slag om het Beeld’ in de Hoornse schouwburg tot de publicatie van het boek ‘De Slag op de Zuiderzee: een ommekeer in de 80-jarige oorlog’. Maar ook een educatieproject voor de West-Friese jeugd en een online tentoonstelling van het Westfries Museum over de Slag op de Zuiderzee maken deel uit van de festiviteiten. De feestelijke viering in het weekend is voor jong en oud bij te wonen in de historische binnenstad van Hoorn.

Het programma verschijnt op www.slagopdezuiderzee.nl. Ook is er een filmpje van de festiviteiten van het afgelopen jaar te zien.

 

 

Nieuwsarchief