Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Onthulling gerestaureerde Viskaar vrijdag 1 september   (31-08-2023)

Viskaar

HOORN | De Viskaar in de historische haven van Hoorn lag geruime tijd half gezonken in de binnenhaven en was er slecht aan toe. Begin februari van dit jaar versleepte de havendienst van de gemeente de viskaar naar een plek bij het Oostereiland. De havendienst, Team Erfgoed van de gemeente, Vereniging Oud Hoorn (VOH), Stichting de Hoornse Schouw (SHS) en Centrum Varend Erfgoed (CvE) hebben de handen ineengeslagen om de viskaar te restaureren. Door deze samenwerking is de Viskaar behouden voor onze historische haven.

Op vrijdag 1 september is de oude viskaar die z’n vaste plek had aan de Korenmarkt, weer in ere hersteld.  De viskaar is om 11.00 uur officieel onthuld door wethouders Boomgaars en Assendelft

ViskaarEen viskaar is een drijvende of in het water opgehangen visbewaarplaats. De viskaar aan de Korenmarkt stamt uit 1950 en werd tot ongeveer 1990 door de familie Wormsbecher gebruikt voor het bewaren van paling. De familie heeft de viskaar overgedragen aan de gemeente. Er was sprake van het mogelijk verwijderen van de viskaar mede vanwege de slechte staat.
Op initiatief van de Vereniging Oud Hoorn is de viskaar gerestaureerd.


De gerestaureerde viskaar is aan de Korenmarkt teruggeplaatst en voorzien van informatievoorziening waarmee het onderdeel is geworden van de Varend Erfgoedroute in de haven. 

Viskaar tekstbord

Het project is een samenwerking tussen Vereniging Oud Hoorn, Stichting de Hoornse Schouw, Centrum Varend Erfgoed, Gemeente Hoorn en het Leerwerkbedrijf Oostereiland (LWBO) die de kaar gerestaureerd heeft. En dat betekent vele uren slepen, sjouwen, plannen, krabben, schilderen, lassen en alles wat bij zo'n project komt kijken. Dankzij de inzet van al deze partijen blijft dit varende erfgoed in Hoorn zichtbaar en beleefbaar.

Viskaar

 

Nieuwsarchief