Vrijdagmiddag 24 mei 2024 vond in de Grote Kerk de afsluiting van het project ‘De kroniek van Klaas van Voorst’ plaats. Het startte met een verzoek aan het Westfries Archief om de vijf handgeschreven boeken van Klaas van Voorst (1744-1826) te laten scannen. Via Oud Hoorn zijn er vrijwilligers gevonden die aan de transcriptie hebben gewerkt. Het echte werk van de transcriptie is een zaak van het computerprogramma Transkribus. De vrijwilligers hebben de teksten gecorrigeerd en op het archief zijn deze nader bewerkt. Al met al een hele klus, die tot een mooi resultaat heeft geleid. Nu kan iedereen thuis op zijn computer lezen wat Klaas te vertellen heeft over de geschiedenis van de stad.
Voor de transcriptie is dankbaar gebruik gemaakt van het project van de Universiteit van Leiden die meer dan 200 Nederlandstalige kronieken heeft onderzocht. Theo Dekker, promovendus op dit onderwerp, heeft toegelicht hoe diverse onderwerpen die in deze kronieken aan de orde komen ons inzicht geven in het denken over en beleven van alledaagse en minder alledaagse zaken. De kronieken zijn online doorzoekbaar via https://kronieken.transkribus.eu/.
Jaïr van Dijk die de kroniek weer in de belangstelling heeft gebracht, vertelde over het leven van Klaas van Voorst, klokkenmaker van beroep en over enkele merkwaardige verhalen zoals de vrouw Hendrina Scholte die meer dan 110 jaar oud is geworden. Klaas en zijn vrouw Dieuwertje Wit zijn in de Grote Kerk begraven en voelden heel dichtbij.
In de kroniek staat veel bijzondere gebeurtenissen; Sytske van der Schaaf verhaalde het bezoek van keizer Napoleon aan Hoorn en de grote teleurstelling bij de mensen, die alles hadden gedaan om de stad mooi te versieren.
Rita Lodde bracht uit de Rijp de melodie van het carillon van de klok van de vader van Klaas, Hendrik, ook klokkenmaker, mee. Zij verhaalde over de afschuwelijke moord op een kind in 1759 waar Klaas uitgebreid over schreef. Zij gaf ook een inzicht in de bezittingen van Klaas die in 1828 zijn geveild. Het kostbaarste dat Klaas bezat was een telescoop van de beroemde instrumentmaker Jan van der Bildt uit Franeker.
Marie-Anne Markey heeft dit hele project, deels achter de schermen, voor haar rekening genomen en voor haar, voor de medewerkers van het archief en natuurlijk de vrijwilligers een welgemeend dank je wel. Dirk Dekema, directeur van het Westfries Archief zei al in zijn openingswoord dat hij van een geslaagd project kan spreken.
De kroniek van Klaas staat online bij het Westfries Archief. https://www.westfriesarchief.nl/onderzoek/zoeken?mivast=136&mizig=210&miadt=136&miview=inv2&milang=nl&mizk_alle=voorst&micode=0216
De transcriptie is daar ook te vinden. En de podcast vindt u op https://podcastluisteren.nl/pod/The-Dutch-Historian-Geschiedenis-Podcast nummer 11.
Er zijn nog meer kronieken te doen en het is mooi als we ook deze digitaal toegankelijk kunnen maken.
Rita Lodde-Tolenaar