Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Derde zomerwandeling: 'Van stadsstrand tot waterdrager'   (01-07-2024)

Gids op de Vismarkt

De gidsen van Oud Hoorn hebben afgelopen vrijdagavond en zondagmorgen opnieuw een grote groep wandelaars meegenomen op de derde zomerwandeling. Al bij het begin van de wandeling op het plein voor Schouwburg ’t Park konden de gidsen een uitgebreid verhaal vertellen. Niet alleen een over het iconische ontwerp van Albers & Van Huut en de moeizame bouw van de schouwburg. Genoeg ook te vertellen op die plek over een grote speeltuin, twee zwembaden, de contouren van een stadspoort (Noorderpoort) in het plaveisel en het ooit onderaan de dijk gelegen vertrekpunt van de trekschuit naar Amsterdam.

Naar beneden lopende de stad in, bleek de straatnaam Breed in plaats te zijn gekomen voor de vroegere naam Smerighorn. Met stegen in de buurt als de Slijksteeg en Smelterssteeg, de aanwezigheid van acht slagerijen in dit stadsdeel en daarbij de huidenhandel en de verwerking hiervan, kon dit door de gidsen worden verklaard. De oorsprong van het ooit zo grote Blokkerconcern bleek op het Breed in een mooi gerestaureerd pand.

Panden Blokker

Verderop was de aandacht voor het fraaie pand met de naam ‘De gekroonde Jaagschuit’ van koffie-, thee- en tabakswinkel Kaag. Bij de koffie kon je indertijd de enige echte ‘Hoornsche Sprits’ scoren bij bakkerij ‘De drie Kronen’ op de hoek van het Achterom aan de overkant.

De middenstanders op de Dubbele Buurt en Vale Hen kwamen ook aan bod, maar de meeste aandacht ging hier uit naar de activiteiten van de bode- en veerdiensten. Particuliere vervoerders vertrokken hier dagelijks en bedienden een uitgebreid netwerk van dorpen in West-Friesland. Goederen gekocht in de stad of elders in het land vonden zo hun weg naar de ontvangers. Tegenover een gerenommeerde paardenslager op het Kleine Noord verbeeldde het beeld van een hertenkop boven de entree van de voormalige apotheek een aanduiding voor de brede geneeskracht toegeschreven aan gemalen hertengewei.

Langs de monumentale Noorderkerk en distilleerderij en wijnhandel Schermer eindigde de wandeling bij de Noorderveemarkt bij het beeld van de Waterdrager. Aan de in totaal 265 bezoekers van de wandelingen kon daar de juiste symboliek van het beeld worden uitgelegd dankzij extra de navraag bij de maker Jan Ros.

 Op 12 en 14 juli vindt de vierde zomerwandeling plaats: 'Kerk als Middelpunt

 

 

 

Nieuwsarchief