Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Strategische aankoop

stadsherstelForeestenhuis en Stadsherstel slaan toe op hoek Grote Oost / Schoolsteeg Hoorn. Achter de schermen is lang gesproken, gedubd en onderhandeld. Met als resultaat dat Stichting Stadsherstel en de stichting Behoud Doopsgezinde Kerk prat kunnen gaan op een bijzondere aankoop: het dubbelhuisje tussen het Foreestenhuis en de Schoolsteeg.
De plek waar eerst een antiekzaak was, kwam namelijk vrij. Dat bracht een aantal partijen bij elkaar. Het Foreestenhuis en de doopsgezinden, die het woonhuisje direct naast het eigen monument dolgraag willen gebruiken. Het is namelijk precies de ruimte die nodig is om eindelijk een entree voor mindervaliden te kunnen maken. “We zien eigenlijk geen andere oplossingen”, benadrukt Chris Luursema namens het kerkgenootschap. In het Foreestenhuis kerken de doopsgezinden. “We willen de monumentale gevel aan het Grote Oost niet aantasten”.

groteoost45-47

Houtskelet
De andere “helft” van de aankoop heeft een voor de Hoornse binnenstad grote monumentale waarde. Volgens Jan van der Heijden van Stichting Stadsherstel komt het houten skelet van dit huis, dat diep in de Schoolsteeg steekt, uit begin 15e eeuw. Probleem is dat de stichting over weinig middelen beschikt om zelf grote aankopen te kunnen doen. “Tegelijkertijd willen wij dolgraag op deze plek in de binnenstad woningen terug brengen. En dat kan hier”.

oudhoornDat was het moment waarop de Vereniging Oud Hoorn erbij werd betrokken. Die heeft volgens voorzitter Egbert Ottens nog een eigen stichting, met wat geld voor “strategische aankopen”. Oud Hoorn schiet Stadsherstel te hulp, met een renteloze lening voor tien jaar. Dit als bijdrage voor de restauratie en de wens dat de leefbaarheid van de oude binnenstad hiermee weer ietsje beter wordt. De kerkvergadering van de doopsgezinden staat achter de aankoop. Oud Hoorn zal de eigen leden raadplegen. En de bouwkundigen kunnen alvast aan de slag, zodat rolstoelers straks via het huisje via een lift naar de kerkzaal kunnen komen. Luursema: “We maken er misschien ook een mooi concertzaaltje van”.
groteoost45-47
Aan de kant van de Schoolsteeg hoopt Stadsherstel drie huurwoningen te kunnen maken. De kerk heeft met de oprichting van de Stichting tot het behoud van het Foreestenhuis een eigen orgaan gemaakt om extra geld te kunnen werven. Want er wordt ook begerig gekeken naar het schilderwerk en het orgel.
Bijdragen mag voor dit formeel goede doel: NL 32 INGB 0008 8667 96.

Door: Martin Menger

Uit: NHD Dagblad voor West-Friesland zaterdag 1 maart 2014

Nieuwsarchief