Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Monumentenprijs voor Blokker

oudhoornHOORN - Blokker Holding heeft zaterdagmorgen de Monumentenprijs van Oud Hoorn gekregen voor de restauratie van het pand aan het Breed waar de grondleggers van Blokker in 1896 hun eerste winkel openden. De restauratie van het monument is onlangs voltooid door bouwbedrijf Wit uit Wognum. Het gaat om een dubbel pand: Breed 22-24, waar de grondlegger van het Blokkerconcern, Jacob Blokker Pzn., samen met zijn echtgenote Saapke, in 1896 ‘De goedkoope ijzer- en houtwinkel’ openden. Bij de restauratie dit jaar is onder meer de winkelpui uit 1903 gereconstrueerd.

breed 22-24Tijdens de najaarsledenvergadering van Oud Hoorn in de Oosterkerk werd een bordje uitgereikt dat een plaats krijgt boven de entree tot de winkel en waarop dit staat vermeld .Het Blokkerconcern, met vestigingen in heel Nederland, heeft zijn wortels in Hoorn. Het pakhuis Breed 12 werd in 1919 aangekocht en diende als magazijn. In 1971 bood de firma Blokker ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de onderneming dit pand aan de Vereniging Oud Hoorn aan en stelde een fors bedrag beschikbaar voor de restauratie. Een steen in de gevel herinnert daar aan.

De oudste als warenhuis gebouwde winkel van Blokker staat ook in Hoorn. Op de hoek van de Veemarkt en het Breed. Het dateert van 1923. Voor die tijd was het een kapitaal pand. Vanaf de jaren dertig, toen de vier zoons de leiding van het bedrijf op zich namen, verschenen geleidelijk aan overal in het land winkelvestigingen. De afgelopen jaren herstelt of reconstrueert Blokker Holding op meer plaatsen de historische winkelpuien van zijn winkels. Daarmee neemt Blokker Holding zijn verantwoordelijkheid voor het behoud van het historisch erfgoed in Hoorn en in ons land, aldus Oud Hoorn.

Oud Hoorn had nog een uitreiking te doen: directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum kreeg een cheque van 2500 euro voor het project De Gouden Eeuw Virtual Reality. Hiermee kan met een speciale bril iin 3D door de Gouden Eeuw worden gewandeld.

Nieuwsarchief