Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Voormalig kantongerecht te koop   (26-07-2016)

kantongerechtDit monument komt te koop via Boekweit Olie Makelaars/Taxateurs en Fakton: het voormalig Kantongerecht in Hoorn, gelegen aan de Grote Oost 53. In het centrum van Hoorn - op steenworp afstand van de Grote Kerk, het centrale plein in de stad De Roode Steen en de haven - ligt het voormalig Kantongerecht aan de Grote Oost 53.

Binnen het vigerende bestemmingsplan ‘Binnenstad’ kunnen dienstverlenende bedrijven worden gevestigd. Eveneens zijn op de verdiepingen (bedrijfs)woningen toegestaan. De grote achtertuin loopt door tot Gerritsland, is met de auto bereikbaar en beschikt over meerdere parkeerplaatsen op eigen erf. Dit maakt het pand uitermate geschikt voor hoogwaardige vormen van wonen en werken.

Het voormalig Kantongerecht is een rijksmonument en beschikt onder meer over handgeschilderd behang, glas in loodramen en bijzondere ornamentenwerken.

Binnenkort meer informatie op boekweitolie.nl.

Bron en foto’s: Rijksvastgoedbedrijf Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Zie ook: https://www.oudhoorn.nl/actualiteit.php?id=39

Sinds 1838 wordt er in Hoorn rechtgesproken en vanaf 1931 in het pand Grote Oost 53. Per 1 januari 2014 viel het doek voor het kantongerecht aan het Grote Oost en heeft Hoorn geen rechtbank meer. Op donderdag 12 september 2013 was de Dag van de Rechtspraak. De rechtbanken organiseerden in de week daaromheen, de "Week van de Rechtspraak", met activiteiten voor het publiek.

Kantongerecht-wandeling Oud Hoorn
Twee redenen voor de rechtbank Noord-Holland in Haarlem om één van de Oud Hoorn gidsen te benaderen. Huub Ursem stelde een wandeling samen langs "Rechtspraak in Hoorn toen en nu". In afstand werd de “Rechtbankwandeling” niet lang, maar bevatte wel drie bezoekpunten. Onderweg kregen de wandelaars o.a. uitleg over het Hoorns taartarrest, de Roode Steen en de kaak bij het oude stadhuis. De wandelaars werden in het kantongerecht ontvangen door medewerkers van de rechtbank die uitleg gaven over de rechtsgang in het algemeen. De gidsen Marjan Faber, Christ Stoffelen, Gerard Beemsterboer en Huub voerden de wandelaars ook mee naar het Foreestenhuis voor uitleg van het mythologisch “Oordeel van Paris” door Piet Aartsen en naar het Westfries Museum waar Hieke Stapel over legendarische gerechtelijke uitspraken en meer vertelde voor het gerestaureerde “Gerechtigheidspaneel” (zie Kwartaalblad 2013 nr. 2 pag. 74 -82).


Anders dan bij de reguliere Oud Hoorn wandelingen op de vrijdagavonden was aanmelden voor deelname verplicht en het aantal gelimiteerd. Op de dinsdagen en woensdagen 10, 11, 17 en 18 september van 13 -14 uur mochten per middag slechts 2 gidsen met maximaal 20 wandelaars de wandeltocht en bezoekjes afleggen. Het kostte geen enkele moeite om 160 wandelaars op de been te brengen. Op onze website verscheen een persberichtje (een event op onze Facebookpagina werd aangemaakt) en ook in het Westfries Weekblad van 4-9-2013. Alle groepen werden vol geboekt.

Wat er na het verlaten van het kantongerecht met het pand gaat gebeuren, was een veel gestelde vraag aan de rechter. Dat was toen nog niet bekend. Het is in bezit van de Rijksgebouwendienst.

Voor informatie over de laatste restauratie van de mooiste zittingzaal kantongerecht aan het Grote Oost, zie Oud Hoorn website bij Nieuwsarchief 1-12-2002.

Gemeten naar de reacties van de deelnemers heeft iedereen genoten en waren de rechtbankwandelingen een succesvolle afsluiting van het eveneens succesvolle Oud Hoorn wandelseizoen 2013.

 

Nieuwsarchief