Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

De sokkel van JP Coen heeft een VOC-logo met strop gekregen en er is Genocide op gespoten.   (25-10-2016)

grauweeeuwHOORN - De 'actiegroep de Grauwe Eeuw' heeft in de nacht van maandag op dinsdag beelden in Hoorn beklad om 'afschuw te laten blijken voor de koloniale verheerlijking waarmee Hoorn vol trots pronkt'. Het standbeeld van JP Coen, de buste van Bontekoe, de scheepsjongens van Bontekoe en 'museum Halve Maen' waren de doelwitten van deze actie.

De daders kwamen met de volgende verklaring: 'JP Coen en Bontekoe waren twee massamoordenaars in dienst van de VOC en hebben hun koloniaal terreur losgelaten op o.a. de bevolking van  Nederlands Indië. Sculptuur de scheepsjongens van Bontekoe is een verwijzing naar het gelijknamige jeugdboek waarin Bontekoe en diens massamoorden worden 'white washed' en zelfs geromantiseerd. Museum de Halve Maen is een replica van het VOC schip waarmee Henri Hudson Manhattan "ontdekte", het begin van een bloedige kolonisatie van en genocide op de Lenape, de inheemse bevolking daar.

Actiegroep de Grauwe Eeuw vindt dat koloniale verheerlijking in deze tijd ongepast is en eist dat Nederland stopt met dit soort verheerlijking en het echte verhaal over Nederlands' koloniale misdaden gaat vertellen i.p.v. ze op te poetsen. Via deze koloniale verheerlijking worden roof van land, grootschalige roof van grondstoffen en genocide genormaliseerd.'

Bron: Noordhollands Dagblad

Zie ook: krantenknipsels Coen: De geschiedenis moet je niet met een witkwast wegmoffelen.

en het Kwartaalblad nr 2 uit 1993: Standbeeld Jan Pietsz Coen

 

Nieuwsarchief