Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Hoorn mogelijk beste erfgoedgemeente 2017   (01-11-2016)

bngerfgoedprijsHOORN - Hoorn is genomineerd om de beste erfgoedgemeente van 2017 te worden. De andere vier genomineerden voor de BNG Bank Erfgoedprijs zijn Breda, Den Haag, Oldenzaal en Zutphen. De jury geeft aan dat Hoorn erfgoed breed benadert en niet alleen vormgeeft in beleid en voornemens, maar ook in de praktijk uitwerkt op een manier die onderscheidend en inspirerend kan zijn voor andere gemeenten. Wethouder Judith de Jong: „We zijn blij en trots op deze nominatie. Een van onze speerpunten is om erfgoed meer te laten beleven en te verbinden met stadspromotie, zodat nog meer inwoners en bezoekers hiervan kunnen genieten.”

De BNG Bank Erfgoedprijs is een nationale prijs die toegekend wordt aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed. De prijs ter waarde van 25.000 euro heeft tot doel om uitstekende voorbeelden van de gemeentelijke erfgoedpraktijk te delen, andere gemeenten te inspireren en bij te dragen aan goede zorg voor het Nederlandse erfgoed. De BNG Bank Erfgoedprijs bestaat sinds 2010 en is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. Tussen juni en september 2016 konden gemeenten zich aanmelden voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2017. Maar liefst 22 gemeenten meldden zich aan.

De komende maanden bezoekt de jury onaangekondigd de genomineerde vijf gemeenten om te kijken of het beleid ook in de praktijk een goede uitwerking krijgt. De gemeenten mogen zichzelf in januari aan de jury presenteren. In het voorjaar 2017 wordt de prijs uitgereikt in gemeente Beesel, winnende gemeente van de BNG Bank Erfgoedprijs 2016.

De aanmeldingen van de vijf genomineerden voldeden aan een aantal belangrijke criteria, zoals een brede visie op cultureel erfgoed, met voldoende evenwicht tussen monumenten, tradities, musea, archieven, archeologie (indien van toepassing) en collecties. Maar ook doorstonden zij de eerste toets van aansluiting met andere beleidsterreinen zoals ruimtelijke ordening en toerisme. Innovatie en inspiratie scoren goed. Bovendien lijken zij de interesse en initiatieven van de bewoners actief in te zetten..

 

Bron: Noordhollandsdagblad en BNG Erfgoedprijs

 

Nieuwsarchief