Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

De Kerstwandelingen van Oud Hoorn; Een hartverwarmend succes   (29-12-2016)

oudhoornDe week voorafgaand aan de Kerst heeft Oud Hoorn ism Herberg Hoorn 3 historische wandelingen georganiseerd rond het thema barmhartigheid. Hoe zorgden de Horinezen vroeger eigenlijk voor elkaar?KerstwandelingDie vraag bracht in totaal 377 mensen naar de Rode Steen waar Santa’s Kerst-elfenkoor hen harmonieus ontving en onze gidsen hen vervolgens langs plekken brachten waar ooit maatschappelijke zorg werd gerealiseerd. Zoals het Oude Vrouwenhuis, het vroegere Gasthuis (Boterhal) en het Burgerweeshuis.

chirurgijnIn de Nieuwstraat kwam het onderwerp ‘ziekenzorg’ aan de orde. In plaats van een theoretisch verhaal werden de wandelaars aan een heus Chirurgijns Examen onderworpen. Gelach klonk door de stad als men van het ‘spiekbriefje’ voorlas hoe de bloedzuigers moesten worden gezet of dat de tenen met een snijtang moesten worden afgezet, de voeten met een beitel en het been met een zaag.

 

weeskinderenIn de Weeshuistuin werden de wandelaars op een andere manier geraakt. Verbazing op de gezichten bij de uitgebreide zorg voor weeskinderen die hier woonden. Kalfsvlees op het menu en studeren aan de universiteit?  Dat hadden weinig toehoorders verwacht.

KerstwandelingToen de groepen in het verenigingsgebouw waren aangekomen en zich laafden aan de warme chocolademelk, waren de positieve reacties duidelijk te horen.

Mensen vertelden enthousiast aan elkaar hoe leuk ze de wandeling vonden!

Een aantal was blij verrast dat zo’n historische wandeling niet saai is. Van zo’n dynamische vereniging wilden ze graag lid worden. Drie jonge meiden met onderweg gescoorde oliebollen, waren druk aan het appen want hun vriendinnen moesten dit écht komen meemaken de volgende wandeling ….

op-roet

 
Met het afsluitende optreden van 3 acteurs van "OpRoet" kwamen de verhalen samen en werd een relatie met de actualiteit gelegd. Het succes van dit project  kan niet mooier samengevat worden dan met het gevoel van saamhorigheid toen de zaal zong uit volle borst meezong: “Hoera, Hoera, Hoorn is te gek!”

hospice dignitasGeheel in lijn met de kerstgedachte zijn de vrijwillige bijdragen van de wandelaars geschonken aan een goed doel. De vrijwilligers van "OpRoet" en Oud Hoorn hebben € 268,25 bij elkaar gebracht voor Stichting Vrienden van Hospice Dignitas in Hoorn.

Nieuwsarchief