Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Stem op Oud Hoorn voor de Geschiedenisonlineprijs   (31-01-2017)

Stem nu op Vereniging Oud Hoorn

Breng uw stem hier uit op onze website en bevestig uw stem vanuit de email, dan telt uw stem mee! De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, DE REE archiefsystemen, de Koninklijke Bibliotheek Delpher en Archieven.nl. Oud Hoorn deed vaker mee, zie hieronder de prijzenkast. De prijs is in het leven geroepen om uiting te kunnen geven aan de waardering voor een goed toegankelijke historische website of app. Als een app of website goed toegankelijk is en een goede ontsluiting van de historische informatie bewerkstelligt, zullen bezoekers van de website en gebruikers van de app meer vinden, langer blijven en eerder terugkomen. Daarnaast willen de organisatoren met het uitreiken van deze prijs online geschiedenis stimuleren

Twee prijzen
De vak jury van de Geschiedenis Online Prijs, deze editie voorgezeten door Ad van Liempt, nomineert 10 geschiedenisapps en –sites waaruit zij een winnaar kiest. 

Ad van Liempt, juryvoorzitter.
Ad van Liempt is een Nederlands journalist, auteur van oorlogsboeken en tv-programmamaker. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij medeoprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Julie Blussé


Julie Blussé
is journalist en redacteur bij het geschiedenisprogramma OVT. Ze werkt daarnaast aan de radioserie Tijdgeest, over vreemde ideeën uit het verleden.


Arjan den Boer
is publicist over monumenten en producent van apps over (cultuur)geschiedenis. Hij was tot 2012 vennoot van ab-c media, webbureau voor musea, archieven en monumenten. In 2015 won de door hem geproduceerde app ‘Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht’ de Geschiedenis Online Juryprijs.

 

 

 Huibert Crijns is werkzaam als Collectiespecialist Geschiedenis bij de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Als gastdocent geeft hij college over militaire geschiedenis aan verschillende universiteiten.

Gerard Mulder is sinds 2015 directeur van DE REE archiefsystemen. Het IT-bedrijf dat software ontwikkelt om collecties te beschrijven, te beheren en te presenteren op het internet. Gerard was vanaf dag 1 betrokken bij de ontwikkeling en realisatie van Archieven.nl.

 


Daarnaast is er ook de Geschiedenis Online Publieksprijs: hiervoor kan het publiek via de website stemmen op zijn favoriete site of app.

 
Prijsuitreiking

Het publiek mag tussen 9 januari en 9 februari zijn stem uitbrengen via www.geschiedenisonlineprijs.nl om een winnaar van de publieksprijs te kiezen.

De shortlist van de 10 genomineerden voor de juryprijs wordt op 9 februari bekendgemaakt, waarna op donderdagmiddag16 februari de uitreiking van beide prijzen plaatsvindt in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Geschiedenis Online Prijs kunt u terecht op www.geschiedenisonlineprijs.nl, die alle benodigde informatie biedt omtrent de prijs.

Stemresultaten
Lees hier de commentaren en stemresultaten.

 

Prijzenkast

2007 Eervolle vermelding

In 2006 werd de website genomineerd voor de Archieven.nl-prijs

 

In 2007 werd een eervolle vermelding verkregen voor de Archieven.nl-prijs.

 

2008 Beste verenigingswebsite
In 2008 werd de website als beste site bekroond in de categorie Historische verenigingen bij de Archieven.nl-prijs

 

2010 Hollandprijs
In 2010 werd de website bekroond met de Hollandprijs in de categorie van verenigingen met meer dan 500 leden.

 

2010 Hollandprijs
Het was toch nog even spannend toen we op 14 februari 2012 in een goed gevulde zaal van het Nationaal Archief de vakjuryuitslagen gehad hadden en de uitslagen van de vijf hoogst genoteerde sites van de publieksjury op het scherm zagen verschijnen. Met zo'n 2.000 leden, een oproep op onze site (met 600 bezoekers per dag), een artikel in het Kwartaalblad en een oproep op hoorngids.nl zou het toch tot de mogelijkheden kunnen behoren. Na op maandag 23 januari 2012 in de top 20 van de 320 kandidaten aangeland te zijn kwamen we een week later in de top 10. We hebben uiteindelijk met 500 stemmers een 7e plaats behaald en zijn daar trots op. In totaal waren er zo'n 22.000 stemmen uitgebracht. De officiële uitslag leest u hier. De ranglijst is hier

2010 Hollandprijs
Ook op 12 februari 2013 was het spannend in een goed gevulde zaal van het Nationaal Archief toen we de de vakjuryuitslagen gehad hadden en de uitslagen van de vijf hoogst genoteerde sites van de publieksjury op het scherm zagen verschijnen. We zaten immers weer in de top 10. We hebben uiteindelijk met 519 stemmers een 9e plaats behaald en zijn daar trots op. De ranglijst van de top 100 is hier.

Op 12 februari 2015 werd bekend dat Oud Hoorn 301 stemmen van haar lezers heeft gekregen en daarmee geëindigd op de 17e plaats.  

Nieuwsarchief