Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Stadsherstel Hoorn stopt geld VOC-pakhuis in kerk Blokker   (31-01-2017)

stadsherstelHet fraai gerestaureerde voormalige VOC-pakhuis uit 1606, op de hoek van de Pakhuisstraat en Onder de Boompjes in Hoorn, staat in de etalage voor 1,6 miljoen euro. Stichting Stadsherstel Hoorn verkoopt het rijksmonument om geld in handen te krijgen waarmee de Michaëlkerk in Blokker kan worden opgeknapt. „Daar willen we nog dit jaar mee beginnen”, zegt voorzitter Jan van der Heijden van Stadsherstel.

Stadsherstel werd ruim twaalf jaar geleden eigenaar van het VOC-pakhuis, vertelt Van der Heijden. „Wij kochten het destijds van de gemeente Hoorn. Er waren enkele afdelingen van de gemeente in onder gebracht. Het complex verkeerde in slechte staat. Wij hebben het in 2005 compleet gerestaureerd.”

De stichting richtte bij de restauratie de bovenverdieping zodanig in, dat deze geschikt was voor de huisvesting van de opleidingstak van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta). Groot was de teleurstelling toen Acta in juli 2011 het pand al weer verliet. „Dat was niet de bedoeling”, blikt Van der Heijden terug. „We hadden het gebouw speciaal voor Acta aangepast en die zou hier vele jaren blijven.”

 
Huurders blijven

De plek van Acta werd eind 2015 ingenomen door marktonderzoeksbedrijf CG Selecties, dat hier nog steeds zit. Andere zittende huurders zijn tandartsenpraktijk ’t Pakhuis, Tandheelkundig Specialistisch Centrum Hoorn, tandtechnicus André Hofmann, De Smeth en Kok IT-beheer en telecom, en M.K.B. Finance. Zij hebben een langdurig huurcontract en blijven volgens makelaar Van Overbeek, die het gebouw voor Stadsherstel verkoopt, gewoon zitten. Juist daardoor hebben diverse beleggers al belangstelling getoond om het pakhuis te kopen. Namen van deze partijen worden niet genoemd. Van Overbeek zegt goede hoop te hebben het complex nog dit jaar te verkopen.

Verdeeld over vijf bouwlagen omvat het te koop staande gebouw een bruto vloeroppervlak van 1850 vierkante meter. Het deel dat de Vereniging Oud Hoorn gebruikt aan de voorkant op de begane grond, valt niet onder de verkoop. Ook het linker monument hiernaast met de evenzeer zo kenmerkende trapgeveltjes, wisselt niet van eigenaar. „Dat is van de gemeente. Hier zit onder meer theater Het Pakhuis in.”

Van der Heijden vertelt dat het geld van de verkoop gebruikt zal worden voor de verdere restauratie van de Sint Michaëlskerk aan de Westerblokker in Blokker. Stadsherstel liet in de zomer van 2014 een nieuwe torenspits op dit voormalige Godshuis plaatsen. Ook de voorgevel is al opgeknapt. Nu wil de stichting het casco van de buiten- en binnenkant laten restaureren en de kerk van binnen verbouwen voor een nieuwe bestemming.Het eerdere plan om van de kerk een cultureel centrum te maken is van de baan. „Wij hebben bij de gemeente een bouwplan ingediend voor kantoorruimten. Het is de bedoeling dat we eerst weten wie hier gaat huren, voordat we met de restauratie beginnen. Er is al een partij die belangstelling heeft”, laat Van der Heijden weten. Hij is er niet rouwig om dat Stadsherstel het pakhuis gaat afstoten. „Wij zijn bij Stadsherstel een groep vrijwilligers en doen dit er naast ons werk bij. Zo’n pakhuis opknappen is mooi. Maar bij de verhuur komt veel kijken.”

Bron: Dagblad voor West-Friesland

 

Nieuwsarchief