Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

In memoriam Jaap Wiggers   (01-03-2017)

Jaap WiggersZo’n 15 jaar geleden stapte hij min of meer bij toeval bij Oud Hoorn binnen en is nooit meer weggegaan. Geen oude foto of ansichtkaart was veilig voor hem; hij wist waar het was, meestal ook wanneer en had er altijd een verhaal bij. Voor Oud Hoorn was hij van onschatbare waarde, het geheugen van de vereniging, maar meer dan dat. Zoals hij het zelf zei, het geheugen van Hoorn.

Wat hebben we geboeid geluisterd naar wat hij te vertellen had, over zijn jeugd aan de Italiaanse Zeedijk, zijn ervaringen als stoffeerder bij de firma Ruiter en bij V&D, zijn contacten met Gré Visser, de Hoornse kermis en de krijtstrepen,

Maar hij was op zijn best als iemand binnen liep met een vraag over personen, familierelaties, winkels of gebeurtenissen. Hij verhaalde graag over de allereerste keer dat hij een kaart van het stadhuis onder ogen kreeg waar bij stond ‘aan het Grote Noord’. Dat kon toch geen Horinees gedaan hebben.

Hij corrigeerde en vulde de bijschriften bij foto’s in de beeldbank aan en daarbij stuitte hij regelmatig op een fout, die hij met plezier en weer een verhaal recht zette.

Hij ging graag met een foto of een fotokopie de stad in, pet op, om de juiste locatie te zoeken of te kijken hoe de situatie was veranderd. Meestal had hij gelijk: Eerst had die er gezeten, die nog familie was van ….. en toen kwam …..

Op dinsdagmorgen bij Oud Hoorn kwamen er mensen langs die persé hem wilde spreken en een vraag wilde voorleggen. Ook vragen per mail beantwoordde hij altijd uitgebreid; vaak met een jeugdherinnering of anekdote erbij. Nooit werd er tevergeefs een beroep op hem gedaan. Hij hielp mee herinneringen levend te houden. Zo trad hij ook op als kaasmeester op de Hoornse kaasmarkt.

En dan ineens, voor velen als een volledige verrassing, is hij er niet meer.

Jaap missen we als persoon met belangstelling voor mensen, soms ook met gemopper als iets niet liep zoals hij graag wilde, zijn verhalen, zijn bijna feilloos geheugen, zijn liefde voor de stad op zijn vaste plek in de Kerkmeijerzaal.

 

Rita Lodde-Tolenaar

secretaris

Nieuwsarchief