Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Zupthen winnaar Erfgoedprijs + juryrapport Hoorn   (24-03-2017)

bngerfgoedprijsZutphen heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2017 gewonnen. Hans Teunissen, Gedeputeerde van de provincie Limburg, maakte dit vanmiddag bekend in Reuver (gemeente Beesel). De gemeente ontving, behalve complimenten en lof van de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds. Ook van de andere genomineerden Breda, Den Haag, Hoorn en Oldenzaal was de jury zeer onder de indruk, zo bleek tijdens de feestelijke uitreiking in de Luxor bioscoop.

De jury wees de gemeente Zutphen aan als winnaar omdat er sprake is van een uitzonderlijk goede combinatie van bottom-up initiatief vanuit de gemeenschap en regie van bovenaf door de gemeente. Zutphen kenmerkt zich door bijzondere betrokkenheid, zelforganisatie en professionaliteit van bewoners. Een inwoner, op straat, zei: “We geven elkaar de ruimte omdat we ruimte hebben”. Daarnaast weet Zutphen het imago van zeventiende-eeuwse historische stad te ontstijgen. Tenslotte speelt erfgoed een belangrijke rol in het creëren van een aantrekkelijk ondernemers- en vestigingsklimaat. Er is een aantal grootschalige projecten gaande zoals het stationsgebied en de IJsselkade, waar erfgoed structureel in mee wordt genomen.

Ook Breda, Den Haag, Hoorn en Oldenzaal werden door juryvoorzitter James van Lidth de Jeude uitgebreid geprezen. Niet alleen om hun bevlogenheid, ook vanwege de brede invulling van en het draagvlak voor hun erfgoed. Alle genomineerden richten zich expliciet op nieuwe generaties en weten de jeugd bij hun erfgoed te betrekken.

Hier vind u het juryrapport

Het juryrapport mbt Hoorn 

 juryrapport

Nieuwsarchief