Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Actie restauratie binnenmuren Oosterkerk   (07-04-2017)

De Hoornse wethouder Judith de Jong kocht maandag 3 april van voorzitter Eddy Boom van de Stichting Oosterkerk Hoorn de eerste kogelkaars in de actie ‘De kogel gaat weer door de kerk’. De opbrengst van deze actie is bestemd voor de restauratie die komende zomer en in de zomer van 2018 wordt uitgevoerd.

Vijftig jaar geleden bracht een vergelijkbare actie al eens 26.000 ouderwetse guldens op.

‘Met deze actie wordt weer eens het belang van ons erfgoed onder de aandacht gebracht. En dat is gewoon in mijn ogen belangrijk voor het behoud, in dit geval dus voor het behoud van de Oosterkerk’, aldus Judith de Jong. die erfgoed en monumenten in haar portefeuille heeft.

De restauratie betreft voornamelijk het opknappen van de binnenmuren, herstel van een deel van de westelijke buitengevel en de restauratie van de voorgevel. Bij elkaar een investering van zo’n 450.000 euro. Van de provincie Noord-Holland is inmiddels bijna 130.000 euro subsidie ontvangen. En nu start de Oosterkerk met de actie ‘De kogel gaat weer door de kerk’. Voorzitter Eddy Boom: ‘De actie is gericht op iedereen die interesse heeft in religieus erfgoed. Door het kopen van zo’n kogelkaars kan men daadwerkelijk een steentje bijdragen aan ons restauratiefonds. Men kan met de aankoop laten zien, dat men om de Oosterkerk als religieus erfgoed geeft’.

Vreedzame uitvoering

De vorm van de zilvergrijze kogelkaars herinnert aan de geschutgieterij in het kerkgebouw, waar rond 1573 koperen kanonnen en kogels voor de strijd tegen de Spanjaarden worden gegoten. De vreedzame uitvoering van nu wordt gemaakt door mensen met een beperking van Kadowinkel Pand 12 in Hoorn. De kogelkaarsen kosten 10 euro inclusief bezorging binnen de gemeente Hoorn. Bij aflevering buiten Hoorn wordt 7,50 euro verzendkosten in rekening gebracht. Bestellen van één of meerdere kogelkaarsen kan via contact@oosterkerkhoorn.nl of door - onder vermelding van naam en adres - het verschuldigde bedrag over te maken op rekening NL97 RABO 0148 6663 29 ten name van Stichting Oosterkerk Hoorn.

 

Over de restauratie van de Oosterkerk is op onze site al eerder een artikel verschenen.

Bij de Stichting Oosterkerk treft u meer informatie over de Oosterkerk aan waaronder de agenda met activiteiten.

  

Nieuwsarchief