Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Markante koppen gezocht   (17-06-2017)

oudhoorn De expositiecommissie van de Vereniging Oud Hoorn zoekt voor de zomerexpositie in het onderkomen van de vereniging in Het Pakhuis afbeeldingen van ‘markante koppen’. Iedereen kent ze nog wel: stadsfiguren als de legendarische Peukie Snel, getekend door de Hoornse schilder Adriaan Volkers of de door de cameralens voor eeuwig bewaarde Jan Wortel. 

oudhoorn

De expositie valt in het kader van het eeuwfeest van Oud Hoorn. Getracht wordt om een scala van beelden bijeen te brengen van figuren, die het beeld van Hoorn tussen 1917 en 2017 mede hebben gemaakt. Ook nu zijn er nog steeds mensen die in het stadsbeeld opvallen, zoals de oudere zanger die zichzelf op gitaar begeleidt en de snel lopende en luid roepende exotisch geklede jongere man die elke dag door het centrum snelt. 

Natuurlijk wil de expositiecommissie het liefst schilderijen en tekeningen exposeren. Maar die zijn zelden – vooral in het verleden – van deze stadsfiguren gemaakt. Dus goed reproduceerbare foto’s zijn ook uitermate welkom. Bijvoorbeeld van visserman Toon Wind, van straatmuzikant (en raadslid) Piet Oerlemans, van orgeldraaier Cor Selie, van de beschermvrouw Poesie van alle Hoornse katten, van voddenboer ‘meneer’ Audifred en van Jan Bibber. 

De aanvankelijke planning van de expositie was twee maanden vanaf half juli. Inmiddels is besloten de expositie te starten in januari 2018

Wie denkt een schilderij, tekening of foto voor deze exposities in huis te hebben en die ook gedurende de duur van een tentoonstelling beschikbaar wil stellen kan een reactie sturen naar info@oudhoorn.nl.

 

Nieuwsarchief