Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Een lang en gelukkig leven? Lezingen en rondleidingen in het Westfries Archief   (24-09-2017)

maand van de geschiedenisOktober is de maand van de geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema dit jaar is geluk. Tijdens de Maand van de Geschiedenis organiseert het Westfries Archief in Hoorn een speciaal programma. Het thema geluk komt tot leven met een lezing en een rondleiding over geluk in het dagelijks leven door de eeuwen heen.

Van de geboorte van een kind tot het sluiten van een huwelijk: gelukkige hoogtepunten in een mensenleven. Maar geluk gaat vaak hand in hand met ongeluk. Door de hoge kindersterfte in voorgaande eeuwen was het niet ongewoon dat een geboorte snel werd gevolgd door een begrafenis. Huwelijken waren bindend en scheiden was alleen mogelijk bij overspel en kwaadwillige verlating (wanneer de echtgenoot met de noorderzon vertrok). Wat ooit begon met een mooie bruiloft kon uiteindelijk uitlopen op een ongelukkig huwelijk.

Nog veel meer voorbeelden over geluk en ongeluk hoort en ziet u tijdens de lezing en rondleiding. Zoals bijvoorbeeld de loterijbriefjes van een loterij in Grootbroek. Een grote brand in 1681 en 1694 verwoestte vele huizen. Om de herbouw van het dorp te kunnen betalen werd een loterij georganiseerd. De winnaars van de loterij ontvingen prachtige luxe goederen, zoals zilveren lepels, oliekannen en mosterdpotten. De gedupeerde inwoners ontvingen na de loterij een som geld om hun huizen weer op te bouwen.

De lezingen en rondleidingen vinden plaats op vrijdag 6, 13, 20 en 27 oktober in het Westfries Archief, Blauwe Berg 5C in Hoorn. De lezing start om 14.00 uur. Na de lezing vindt een rondleiding plaats door de depots van het Westfries Archief. U kunt dan met eigen ogen bijzondere stukken zien die aansluiten bij het thema geluk. Aanmelden kan via info@wfa.nl. Vermeldt uw naam, welke datum u wilt komen en met hoeveel personen u komt. Aanmelden kan ook door te bellen naar 0229-282500.

 grootebroek

De gewonnen prijzen van de loterij van Grootebroek worden aan huis gebracht bij de gelukkige winnaars.

Afbeelding uit 1694.
(Westfries Archief, Beeldbank, nummer 1A97)

 

 

 

 

Achtergrondinformatie Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2017 voor de zesde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar veertiende editie beleeft. Op 28 oktober wordt het evenement feestelijk afgesloten tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. De Libris Geschiedenis Prijs is een onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederland Openluchtmuseum samen met zo’n 45 partnerorganisaties. Jaarlijks organiseren zo’n 400 deelnemende instellingen activiteiten voor een breed publiek rond een wisselend thema en zetten 850 boekhandels en bibliotheken geschiedenis in de schijnwerpers. Ontdek gisteren, begrijp vandaag. Bekijk het complete programma op www.maandvandegeschiedenis.nl.

 

Nieuwsarchief