Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Foto-expositie 'Veranderende stad'   (01-10-2017)

logo oudhoornHoornse binnenstad is altijd volop in beweging Een reis door de tijd. Dat is zeker de fototentoonstelling die tot en met 31 oktober in bijna 50 etalages in de Hoornse binnenstad te zien is. De expositie met de titel ‘Veranderende stad’ sluit aan bij het eeuwfeest van Oud Hoorn (1917-2017) en is ook samengesteld door de expositiecommissie van deze jubilaris.

De gekozen foto’s tonen soms het betrokken pand in vroeger tijden, soms ook gewoon het straatbeeld van weleer. En dat kan soms zeer verrassend zijn. Kijk maar eens ergens in een etalage aan het Breed naar het beeld van die straat, waar begin vorige eeuw nog een waterpomp midden op de weg stond. Een pomp die trouwens meteen inspiratie was voor de in Hoorn toen bij ongeloof veel gebruikte uitspraak ‘Loop naar de pomp van het Breed’. En deelnemers aan de Veemarkt, het Breed en het Kleine Noord laten de koeien zien die tijdens de voor- en najaarsmarkt hier van eigenaar wisselden. Maar ook de foto’s van afzonderlijke winkelpanden zijn interessant. Niet alleen vanwege de veelal sterk gewijzigde en gemoderniseerde puien, maar ook door de inrichting van etalages. De foto’s gaan vergezeld van korte teksten met opvallende bijzonderheden van pand of straat.

Opgericht in 1917 streeft Oud Hoorn de schoonheid van de stad bewaren voor de toekomst. Wie de foto’s ziet komt meteen tot de conclusie dat er veel veranderd is. Maar dat er ook veel van de schoonheid van de stad behouden is. De tentoonstelling is tot eind van deze maand dag en nacht te zien. Een handleiding kan de fraai uitgevoerde folder zijn, die bij alle deelnemers verkrijgbaar is en langs alle foto’s voert.

 

veranderende stadHet Breed begin vorige eeuw. Op de achtergrond de pomp van het Breed. Rechts Hotel ’t Onvolmaakte Schip op de hoek met de Westerdijk, dat in 1968 door brand is verwoest.        

 

Nieuwsarchief