Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

In Memoriam Henk Overbeek   (14-11-2017)

Henk Overbeek

Helaas is Henk Overbeek niet meer in ons midden. Hij is bijna 77 jaar geworden. Vele mensen kennen hem van het groen en van monumenten.

Bij de gemeente was hij groendeskundige bij de afdeling Beplantingen en later heeft hij een groot aantal jaren op het Bureau Monumentenzorg gewerkt. Daar heeft hij een aantal restauratieprojecten zeer zorgvuldig gedocumenteerd. Hij was ook dé fotograaf voor erfgoedzaken.

Zijn kennis van bouw – en bouwkunsthistorie heeft hij ingezet bij Oud Hoorn. Jarenlang was hij een deskundig en gewaardeerd lid van de Internetwerkgroep. Hij is ook een betrokken lid van de voorbereidingsgroep voor Open Monumenten Dag geweest.

Van huis uit hadden bomen zijn belangstelling en maakte hij zich sterk voor het behoud van groen vooral in de binnenstad. Hij was de contactpersoon voor Nationaal Contact Monumenten en adviseur van de vereniging als het groen betrof.

De voorbereiding voor zijn "Natuur in Architectuur" wandeling is nog gaande en zal waarschijnlijk binnenkort kunnen worden afgerond.

Een bijzonder moment in zijn leven en ook voor de stad was de presentatie van zijn boek over gevelstenen in 2008. Met de ‘Hoornse gevelstenen en andere huistekens’ heeft hij een prachtig overzicht gemaakt van de ‘beeldende’ geschiedenis van onze stad. Henk zelf schreef: ‘Met veel plezier heb ik aan dit boek gewerkt’. Hij heeft heel veel mensen een plezier gedaan.

De laatste jaren werd het voor hem moeilijker om deel te nemen aan groepen en bijeenkomsten. Zijn consciëntieuze instelling en serieuze benadering van alles waar hij zich mee bezig hield, zal ons bijblijven.

We bewaren mooie herinneringen aan Henk.

Zijn familie wensen wij veel sterkte bij dit verlies.

Rita Lodde-Tolenaar, secretaris

Nieuwsarchief