Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Kwartaalbladen volledig doorzoekbaar   (15-02-2018)

logo oudhoornEind vorig jaar is de beeldbank van Oud Hoorn overgezet naar het Zijper systeem en naar aanleiding daarvan is verder onderzocht of dit systeem tevens gebruikt zou kunnen worden voor andere toepassingen binnen de vereniging. Wetende dat deze bladen een belangrijke informatiebron zijn voor allerlei projecten en activiteiten leek het Gerard van Stijn een goed idee om de doorzoekbaarheid van al deze bladen te verbeteren door de teksten ervan in één grote database samen te voegen. (Ten behoeve van een betere leesbaarheid zijn in 2016 alle kwartaalbladen geoptimaliseerd.)

Belangrijke voordelen van een database zijn de vele zoek- filter- en sorteermogelijkheden en, ook niet onbelangrijk, de snelheid waarmee zoekresultaten worden getoond.

Begin 2018 is Gerard van Stijn begonnen met het testen van de haalbaarheid ervan en mede dankzij de medewerking van Gerard van Nes, eigenaar van het Zijper-systeem, is nu een mooie toepassing toegevoegd welke is te starten via het menu Kwartaalblad – Database artikelen, waarna de startpagina van de database wordt getoond.

Het principe van het invullen van zoekopties is identiek aan dat van de Beeldbank: men kan eigen zoektermen invullen of een van de vooraf gedefinieerde links onderaan de pagina selecteren.

De toekenning van onderwerpen is momenteel nog niet compleet en onder auteurs zijn uitsluitend de auteurs met 2 of meer artikelen vermeld, dit om de lijst auteurs enigszins beperkt te houden.

Ongeacht de wijze van zoeken worden van elk gevonden artikel een aantal vaste gegevens getoond zoals: de titel, de auteur, jaargang en nummer van het kwartaalblad en de bijbehorende paginanummers.

Vervolgens worden alle complete zinnen vermeld waarin het zoekwoord voorkomt. (Dit laatste alleen wanneer men zélf een zoekterm invult.)

Voorbeeld:

Door op de afbeelding te klikken wordt een grote afbeelding getoond van de eerste pagina van het artikel. Door op deze grote afbeelding te klikken wordt de volledige pdf van het artikel gedownload wat vervolgens kan worden geopend, opgeslagen of afgedrukt.

Ook het Hoorn huizen straten mensen boek in database-vorm

Dit boek uit 1982 was sinds enige tijd beschikbaar als Excel-bestand maar gebleken is dat bezoekers soms problemen hadden hoe hiermee om te gaan, vandaar dat ook dit boekwerk is omgezet naar een Zijper-database. Deze optie is te starten via het Documentatie-menu.

Gelijktijdig zoeken in meerdere databases

Door in het zoekvenster de optie “Zoeken in andere databases” aan te vinken wordt niet alleen gezocht in de actieve database maar in alle andere databases. Momenteel zijn dat: Beeldbank, Kwartaalbladen, en het  "Hoorn huizen straten mensen" boek. Andere databases zijn reeds in ontwikkeling.

Men kan ook snel van de ene naar de andere database overschakelen.

Tenslotte

Door voor meerdere toepassingen steeds gebruik te maken van het Zijper-systeem ontstaat er uniformiteit waardoor de zoekvaardigheden slechts eenmaal hoeven te worden aangeleerd.

De huidige lay-out van de databases is niet erg geschikt voor de kleine schermen van smartphones maar binnen de gebruikersgroep van het Zijper systeem zijn initiatieven gestart om dit te moderniseren.

Suggesties of opmerkingen kunt u mailen naar beeldbeheer@oudhoorn.nl

 

Nieuwsarchief