Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Website Oorlog in Hoorn verzamelt alle oorlogsverhalen

comte 40-45Het lijkt relatief rustig in Hoorn tijdens WOII, maar achter gevels en oorlogsmonumenten gaan ook hier verhalen schuil van moed, verraad en doorzettingsvermogen. Comité 40-45 Hoorn bundelt deze verhalen in de website Oorlog in Hoorn. Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft op 11 april deze unieke website vol verhalen, Digilessen en ooggetuigenverslagen gelanceerd.

Oorlog in HoornDe website Oorlog in Hoorn verhaalt over de gewone, maar vaak zo moedige mensen in de stad. Zoals schooldirecteur Koos Poll die een kopstuk van het landelijk verzet blijkt te zijn geweest. Over de dappere vrouwen Aaf Dell en Dieuw van Vliet die onderduikers houden achter het Duitse hoofdkwartier. Over het verzet dat een NSB’er liquideert in een kapperszaak - en de vreselijke wraak van de Duitsers die daarop volgt. Deze en vele andere drama’s hebben zich hier afgespeeld, vaak achter gesloten deuren. De website Oorlog in Hoorn, gemaakt in opdracht van Comité 40-45 Hoorn, zet die deuren op een kier. Opdat de verhalen niet verloren gaan en we blijven leren van de geschiedenis; ook de komende generaties. 

Gemaakt samen met de jeugd
Reclamebureau De Praktijk en Communicatiebureau Vitamedia maakten vorig jaar al een app met jeugdspeurtocht en wandeltocht voor volwassen genaamd Oorlog in Hoorn, in opdracht van Comité 40-45 Hoorn. Maar er viel nog zoveel meer te vertellen. Daarom verschijnt nu de gelijknamige website met alle verhalen over de oorlog in Hoorn. Er valt niet alleen veel te lezen en te zien voor volwassenen, er staan ook (voorlopig nog) vier Digilessen voor het basisonderwijs op. Fundament van de lessen zijn filmpjes met speciaal hiervoor gemaakte scenes, gebaseerd op Hoornse oorlogsverhalen en gespeeld door Hoornse scholieren. Deze Digilessen zijn voor alle scholen in Hoorn gratis te gebruiken. Zo komen zoveel mogelijk kinderen meer te weten over deze belangrijke periode in de geschiedenis van hun eigen stad.

Naar een compleet archief
Naast de verhalen en de Digilessen zijn er op de website ook video’s te zien met ooggetuigenverslagen gemaakt door leerlingen van vier middelbare Hoornse scholen. Samen met en bij Cinema Oostereiland kregen deze leerlingen de kans om ooggetuigen van de oorlog in Hoorn te interviewen. De mini-documentaires zijn onderdeel van de complete website. Nog niet alle verhalen van de oorlog in Hoorn staan op de website, er valt nog meer te vertellen over de oorlog in Hoorn. De komende jaren kan de website uitgebreid worden zodat een compleet archief rond de oorlogstijd in Hoorn wordt gerealiseerd; interessant voor jong en oud.

Oorlog in HoornOfficiële lancering door de burgemeester
Op 11 april heeft burgemeester Jan Nieuwenburg dit bijzondere project gelanceerd tijdens het evenement Bezet & Bevrijd van Comité 40-45 Hoorn in de Oosterkerk. De website is in de lucht. Uiteraard kan ook altijd via de app de speurtocht voor kinderen en de wandeltocht voor volwassenen gelopen worden (zie hiervoor appstore voor Android en Apple). Daarnaast kunnen leerlingen de theatervoorstelling ‘Theater na Rosa’ bijwonen, die in het kader van het project Oorlog in Hoorn in reprise gaat in Schouwburg het Park. Zo blijven de verhalen over de oorlog in Hoorn bewaard voor de volgende generaties.

www.oorloginhoorn.nl

 

Nieuwsarchief