Meer dan een eeuw actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Verbouwing Noorderkerk Hoorn: ’We nemen de tijd’   (19-09-2018)

Het groepje van vijf kapitaalkrachtige ondernemers, dat als Coöperatie Westfries Cultuur Goed de Noorderkerk in Hoorn heeft gekocht, laat het interieur van de kerk momenteel verbouwen.

De zerkenvloer wordt steen voor steen verwijderd. Veel ervan moeten worden gerestaureerd. Ze komen terug op een laag met isolatieplaten en vloerverwarming. Voor die verwarming wordt straks gebruik wordt gemaakt van aardwarmte. Putten hiervoor zullen worden geslagen in de Claes Molenaarsgang.

Ook boven de houten gewelven komt een isolerende laag. Alle ramen van de kerk krijgen dubbel glas (aan de buitenkant) en op het houten hek dat de armenkerk afscheidt van het hoofdgedeelte, komt een glazen wand tot aan het gewelfde plafond. Zo ontstaan twee afzonderlijke ruimten, die zullen worden verhuurd voor bijeenkomsten en activiteiten.

 

Verbouwing Noorderkerk Hoorn: ’We nemen de tijd’© Foto Marcel Rob
Erwin Louter van Vreeker is de specialist die de zerken herstelt, desnoods door ze met lijm en roestvrijstalen stripjes aan elkaar te plakken.

,,In wezen wijzigen we niet veel, maar we gaan de basisvoorzieningen optimaliseren’’, zegt een van de vijf investeerders, Leo Melcherts. Hij denkt dat het halverwege volgend jaar wordt voor de kerk klaar is. ,,We nemen de tijd. Het moet goed en mooi.’’

Terwijl in de kerk aan de vloer wordt gewerkt, is al duidelijk hoe groot de ruimte straks wordt. De nieuwe eigenaars willen die ruimte zo groot mogelijk houden. Een aantal van de gerestaureerde kerkbanken komt terug, maar langs de muren. De preekstoel blijft waar hij is. Het orgel is verplaatst. Het blok met de toiletten is vernieuwd, de ’verdieping’ die hierop stond en een deel van een raam verduisterde, is weggehaald.

Een kleine helft van de vloer is klaar. De zerken zijn genummerd en overgebracht naar de armenkerk. Erwin Louter van Vreeker uit Hem heeft er een hele puzzel aan. Delen van kapotte zerken lijmt hij aan elkaar. Soms moet hij stukjes van andere zerken gebruiken om ze compleet te krijgen. Later zal hij de scheurtjes nog vullen, met de juiste kleuren.

De Noorderkerk, gezien vanuit het Kleine Noord.
De Noorderkerk, gezien vanuit het Kleine Noord.

De Coöperatie Westfries Cultuur Goed kocht de kerk, die tussen 1441 en 1519 werd gebouwd, vorig jaar voor 500.000 euro van de protestantse gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker. Aanvankelijk was het idee om in de kerk een glazen ’kubus’ te maken met 150 zitplaatsen, maar daarvan is afgezien. Door de isolerende maatregelen, de glazen tussenwand en de vloerverwarming is dit volgens Leo Melcherts van de coöperatie ook niet nodig. ,,Het wordt een prachtige ruimte.’’

Het werk in de kosterswoning, waar de nieuwe eigenaars onder meer kantoorruimte en een professionele keuken willen maken, is recent door de gemeente stilgelegd. ,,Voor het wijzigen van een Rijksmonument moet een vergunning worden toegekend en die was niet aangevraagd’’, stelt woordvoerder Martin Schutrups. De gemeente wil er niet nader op ingaan, maar volgens Melcherts is er niet veel aan de hand. ,,We zijn te voortvarend geweest met het weghalen van een tussenmuurtje dat al op omvallen stond. Daar hadden we een procedure voor moeten volgen. Zo’n kerk is een ingewikkeld verhaal. Af en toe kom je dingen tegen die je niet verwacht. Maar alle vergunningen die noodzakelijk zijn worden aangevraagd en goedgekeurd. We werken in overleg met Monumentenzorg en Bureau Erfgoed.’’

Binnen een week of twee, drie zal op het lage deel van het muurtje rond de kerk een smeedijzeren hek worden geplaatst. Dan keert ook het toegangshek aan de kant van de Veemarkt gerestaureerd terug. De tuin is al eerder door Jos Bouwhuis gerenoveerd.

Dit artikel is ontleend aan het Dagblad van West-Friesland

 

Noorderkerk<br>Kleine Noord

Zie ook de beschrijving van deze monumentale kerk.

 

Nieuwsarchief