Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Monumentenprijs 2007 naar villa Alewijn

Op zaterdag 27 oktober 2007 werd in de Noorderkerk te Hoorn de najaars-ledenvergadering gehouden. Bij die gelegenheid werd bekend gemaakt waar de jaarlijkse Monumentenprijs van de vereniging naar toe zou gaan. Voor 2007 gaat de prijs naar het restauratieplan van Villa Alewijn aan het Grote Oost 26. Het was Egbert Ottens, voorzitter van de vereniging, die de prijs aan Leo Melcherts kon overhandigen. Leo Melcherts is sinds 2005 eigenaar van het pand en is volop bezig het in zijn oude glorie terug te brengen.
Villa Alewijn wordt in het boek "Hoorn, huizen straten, mensen" omschreven als: "Vijf traveeën breed pand waarvan de gevel in 1854 met stucwerk is opgesierd. Inwendig zeer goed 18de eeuws stucwerk, deels ajour. In de tuin neogotisch kapelletje, 1854. Steen met wapen van de families Alewijn en Swart. Dit huwelijk werd in 1814 gesloten, de steen is dus later geplaatst".
In 1866 gaf jonkheer meester Pieter Alewijn de Hoornse architect A. C. Bleys opdracht om een nieuwe gevel voor het pand te ontwerpen. Bij de restauratie kwam naar voren dat het pand in het ontwerp van Bleys geen voordeur had. De voordeur zat aan de kant van het postkantoor dat er toen nog niet stond. Toen het kadaster zijn intrek nam in het pand werd ook de voordeur aangebracht. Onder deze voordeur, die nu weer wordt weggewerkt, bevond zich de toegang tot het souterrain. Het toegangsdeurtje tot deze ruimte keert terug en er wordt een nieuwe deur aangebracht aan de zijde van het Grote Oost.
Egbert Ottens prees de opdrachtgever met dit bewonderenswaardig initiatief: "Deze restauratie is een voorbeeldproject, waarin met grote zorgvuldigheid de oude, bijzondere details en interieuren van dit pand zijn teruggebracht, hersteld en gerestaureerd. Daarmee is een belangrijk cultuur-historisch monument voor onze stad bewaard gebleven".
Het door Egbert Ottens overhandigde gevelbordje geeft een korte beschrijving van de historie van het pand. Na afloop van het offiiciële gedeelte van de vergadering gaf bouwhistoricus Boudewijn van Langen een presentatie over het pand Grote Oost 26. Van Langen is werkzaam voor architect Annelies Hangelbroek en had eerder de  architectuur van het pand onderzocht ten behoeve van zijn afstudeerscriptie.

alewijn3
Oud Hoorn-voorzitter Egbert Ottens (rechts) overhandigt het bij de Monumentenprijs 2007 behorende gevelbordje aan Leo Melcherts, eigenaar van het pand Grote Oost 26.

alewijn2
In de top van de gevel van Villa Alewijn ziet men de wapens van de families Alewijn en Swart.

 

alewijn1

Nu nog in de steigers maar binnenkort in volle luister te zien: Villa Alewijn aan het Grote Oost 26.

Nieuwsarchief