Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Dakkapel terug op Grote Oost 4

hoorn

Op vrijdag 4 juni is een bijzondere houten dakkapel terug geplaatst op de gevel van het rijksmonument Grote Oost 4. Vanwege de slechte technische kwaliteit is de oude dakkapel in het najaar van 2009 verwijderd en daarna geheel vernieuwd. Het is een ronde houten dakkapel, voorzien van nieuw gesneden ornamenten en een sierlijk bewerkte bekroning.

Grote Oost 4 is het rechterdeel van het gecombineerde pand Grote Oost 4-6 en is gemeentelijk eigendom. De voorgevel van het linkerdeel, nummer 6 dateert uit 1734 en is in opdracht van Cornelis van Foreest tot stand gekomen. Dit is onder andere zichtbaar aan het alliantiewapen met twee beelden op de lijstgevel. De voorgevel van nummer 4 is veel jonger en dateert uit 1892. In opdracht van kaashandelaar Klaas Melchert de Jong zijn in dat jaar beide gevels samengevoegd. De bestaande puntgevel van nr. 4 is ten behoeve hiervan geheel gesloopt en vervangen door een nieuwe lijstgevel die ook nog eens een verdieping hoger is geworden. Op de doorlopende kroonlijst is daarbij het monumentale dakkapel om de samenhang van beide panden te benadrukken.

dakkapel

Voor de restauratie is een identieke omlijsting gemaakt van eikenhout. Het ovaalvormige raamkozijn is voorzien van gesneden loftwerk, een kroon met sierbloemen en een heraldisch embleem met een verwijzing naar het familiewapen van de familie Van Foreest; een uitgetande rode dwarsbalk op een zilver veld. Over enkele maanden wordt het buitenschilderwerk op de gevel uitgevoerd. Het houtwerk heeft nu eerst de tijd om te werken.
bron www.hoorn.nl

Nieuwsarchief