Een eeuw lang actief voor Hoorns erfgoed

Vereniging Oud Hoorn - Actualiteit

Toekenning Hollandprijs aan oudhoorn.nl   (22-11-2010)


Maandag 22 november 2010 ontving de werkgroep Internet van de Vereniging Oud Hoorn het volledige juryrapport van de Vereniging Holland. De website heeft de Hollandprijs in de categorie van verenigingen boven de 500 leden toegekend gekregen.


De jury schreef daarover: " In de categorie van verenigingen met meer dan 500 leden Ís de Vereniging Oud Hoorn de winnaar. De websíte van Oud Hoorn komt professioneel over. De structuur van de site is zeer duidelijk opgezet. Er is een schat aan informatie te vinden. De teksten zijn niet te lang en voorzien van goede afbeeldingen. Vernieuwende onderdelen op de site zijn de virtuele stadswandelingen, de transparantie van de vereniging als organisatie (met organogram) en een overzicht van alle werkgroepen met hun vrijwilligers. Ook het vrijwilligersbeleid staat op de site. In de rubriek "Bestuur" zijn veel uitgaande brieven en stukken van het bestuur te lezen. In de rubriek "Documentatie" is een grote keuze aan literatuur over Hoorn digitaal beschikbaar."
Drie afgevaardigden van de werkgroep Internet namen de prijs in ontvangst in het Gemeentearchief in Den Haag, wat gevestigd is in het Stadhuis.


Binnen en buiten de Vereniging is de werkgroep Internet gefeliciteerd met de Hollandprijs. In de etalage van het Verenigingsgebouw staat dit bloemstuk van het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn. Op diverse websites werd het bericht mbt de toekenning van de Hollandprijs geciteerd. In het NHD, dagblad voor Westfriesland stond een artikel en er werd door Radio Hoorn een interview afgenomen, beluister het interview hieronder.


Zie ook berichtgeving van Erfgoedhuis Zuid Holland
en het nieuws van Cultureel erfgoed Noord Holland


Lees hier het volledige juryrapport


Aanmelding, beoordeling en nominatie:


Hieronder het bericht wat we 31 oktober in deze rubriek plaatsten:
Vereniging Oud Hoorn meldde zich 20-6-10 aan bij de Historische Vereniging Holland om deel te nemen aan de Hollanddag, die in het teken van de websites staat. De Historische Vereniging Holland heeft als doel de kennis van en de belangstelling voor de geschiedenis van Holland onder een breed publiek te bevorderen. De vereniging ontplooit daartoe diverse activiteiten waaronder de toekenning van de zogenaamde Hollandprijs. Deze prijs wordt sinds 2007 uitgereikt aan een historische vereniging uit Noord- of Zuid-Holland. Hiermee hoopt het bestuur de aandacht voor de eigen lokale en regionale geschiedenis te vergroten en voorts het belang van historische verenigingen te onderstrepen.


Genomineerde verenigingen:

De volgende verenigingen met minder dan 500 leden zijn genomineerd voor de Hollandprijs: Historische Vereniging Prins Alexander, Stichting Historisch Halfweg, Historische Vereniging Koog-Zaandijk en de Historische Vereniging Rijswijk.

Voor de Hollandprijs die ter beschikking gesteld zal worden aan een vereniging met meer dan 500 leden zijn genomineerd: Historische Kring Bussum, Historische Vereniging die Goude, Vereniging Oud Hoorn en de Historische Vereniging Maassluis.

De Hollandprijs zal worden uitgereikt op de daartoe ingestelde Hollanddag, die op vrijdag 19 november 2010 gehouden zal worden in het Haags Gemeentearchief. Er zullen twee prijzen ter beschikking worden gesteld van ieder € 350. Een prijs voor een historische vereniging tot vijfhonderd leden en een prijs voor een vereniging met meer dan vijfhonderd leden. Cultureel Erfgoed Noord-Holland en het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland zijn nauw betrokken bij de opzet en de uitvoering van deze Hollanddag.


Dit jaar staan de websites van de historische verenigingen centraal. Bij de beoordeling wordt in het algemeen gekeken naar vorm en inhoud van de website en in het bijzonder wordt nagegaan in hoeverre lokale historische informatie op de site aangeboden wordt.Waar gaat de jury op letten bij de beoordeling van de websites?Ontvangen inzendingen:


Stichting Historisch Abbekerk-Lambertschaag, Historische Vereniging Prins Alexander, Vereniging voor Heemkennis Ons Amsterdam, Historische Vereniging Bergen NH, Historische Kring Bussum, Vereniging Oud Edam, Historische Vereniging die Goude, Stichting Historisch Halfweg, Stichting Historisch Genootschap Hauwert, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, Vereniging Oud Hoorn, Historische Kring Huizen, Historische Vereniging Koedijk, Historische Vereniging Koog-Zaandijk, Historische Stichting de Cromme Leeck, Historische Vereniging Lekkerkerk door de tijd, Historische Vereniging Maassluis, Oudheidkundige Vereniging Medenblick, Historische Vereniging Midwoud - Oostwoud, Historische Kring Nederhorst den Berg, Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel, Vereniging Oud Oegstgeest, Streekmuseum Oudheidkamer Reeuwijk, Historische Vereniging Rijswijk, Stichting Oud Sassenheim, Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen, Stichting Tussen Vecht en Eem, Historische Kring Velsen, Historische Kring Voorhout, Historische Kring Weesp, Westfries Genootschap, Genootschap Oud-Westland, Vereniging Zaans Erfgoed, Historische Vereniging De ZijpeDe Historische Vereniging Holland organiseert in samenwerking met Cultureel Erfgoed Noord-Holland en het Erfgoedhuis Zuid-Holland wederom de Hollanddag, ditmaal in het Haagse Gemeentearchief. De dag heeft dit jaar als thema websites. Op vrijdag 19 november is er gelegenheid voor de historische verenigingen van Zuid- en Noord-Holland om kennis te maken met elkaar en met elkaars activiteiten. Doel van de dag is om de verenigingen met tips en adviezen te helpen met het bouwen en onderhouden van hun websites. Als onderdeel van de Hollanddag worden er workshops gehouden.

Nieuwsarchief